/getattachment/ad22561e-f255-47f0-9b80-d5514da8ad33/MV_HabEco_head.jpg?lang=fr-BE&width=2480&height=1837&ext=.jpg

Een ecologische woning?

Groot of klein, water en energie spelen een grote rol in elke woning. Meer dan ooit hebben we aandacht voor water- en energiebesparing. Ook voor Facq is dit één van de belangrijkste aandachtspunten bij het inrichten van een woning. Niet alleen heeft het milieu hier voordeel van, ook je portemonnee kan meegenieten. En het goede nieuws is: besparen is helemaal niet moeilijk!

Enkele ecologische oplossingen om te overwegen bij het bouwen of renoveren van je woning

Bij het bouwen of renoveren van je woning zijn er verschillende oplossingen die je kan toepassen om energie- en waterbesparend te leven.

Radiator

De klassieke radiator blijft doeltreffend, maar de ultra lage temperatuur radiator of elektrische radiator zullen in de toekomst op de voorgrond treden omwille van hun ecologische voordelen.

Verwarmingsketel

De verwarmingsketel die zowel goed voor je portemonnee als voor het milieu is? Simpel: de condensatieketel. In vergelijking met een klassieke ketel kan je er 30 à 40% energie mee besparen.

Hernieuwbare energie

Met een warmtepomp kies je zelf je gratis warmtebron: water, lucht of bodem. Hiermee kan je 75% van de energie produceren. Een thermodynamische boiler gebruikt calorieën uit de omgevingslucht om sanitair warm water te produceren en een zonneboiler levert 50% van het warm water dat een gezin gedurende 1 jaar nodig heeft.

Ventilatie

Het is belangrijk dat je woning permanent kan ademen. Verzeker een voortdurende aanbreng van verse lucht in je huis door het ventilatiesysteem te kiezen dat het best bij jouw levensomstandigheden aansluit.

waterbehandeling

Je kan best de nodige aandacht schenken aan filtratie, kalkneutralisatie en ontharding. Zo voorkom je lekkende kranen, beschadigde leidingen, een te hoog energieverbruik… Ook raden wij regenwaterrecuperatie heel sterk aan. In 60% van de gevallen kan je regenwater in plaats van leidingwater gebruiken. Denk aan de was doen, de wc doorspoelen of zelfs een douche nemen. Nog een goede reden: Regenwater is gratis!

Verder zijn er een heleboel ‘smart home’ oplossingen op de markt om je verbruik zo optimaal mogelijk te regelen en te controleren.

Radiateur
Boiler
Ventilation

Enkele simpele tips om duurzamer te leven

Duurzaam leven kan je ook in je dagelijkse gewoontes gemakkelijk toepassen.

Een bad nemen verbruikt ongeveer 150 liter water, een douche van 5 minuten ongeveer 50 liter. Door een douche te nemen, draag je dus je steentje bij aan het milieu. En waarom niet eens lekker romantisch met z'n tweetjes onder de douche kruipen?

Alle apparaten in huis die op stand-by staan, verbruiken energie en dat voel je aan je energiefactuur. Gebruik stekkerdozen met een schakelaar en opladers die zichzelf uitschakelen. Kies ook voor energiebesparende lampen en dim de lichten om het minst elektriciteit te verbruiken. 

Optimaal besparen op basis van jouw woonsituatie? Maak een afspraak bij 1 van onze ‘Groene Huis’ experts in je dichtstbijzijnde Facq Showroom