De warmtepomp

Lucht, zon en aarde geven je huis energie! Wist je dat een warmtepomp alles kan wat je verwarmingsketel kan... maar dan met een zeer groot aandeel gratis hernieuwbare energie (en een beetje elektriciteit)!

Welke soorten warmtepompen zijn er? 

Aerothermische warmtepompen

Aerothermische warmtepompen, ook wel lucht/lucht- of lucht/water-warmtepompen genoemd, gebruiken een koelmiddel om warmte uit de buitenlucht op te vangen en binnen af te geven. Dankzij de invertertechnologie kan het vermogen van de pomp naar behoefte worden aangepast, waardoor het energieverbruik wordt geoptimaliseerd.

Geothermische warmtepompen

Ze maken gebruik van warmte uit de grond of het grondwater. Ze zijn uitgerust met een warmtewisselaar die deze energie overdraagt aan het water in het verwarmingscircuit van de woning.

Hybride warmtepompen

Als een volledige vervanging van je huidige verwarmingssysteem geen optie is, om praktische of financiële redenen of omdat je installatie al efficiënt is, bieden hybride verwarmingssystemen een uitstekend alternatief. Ze stellen je in staat om te profiteren van de voordelen van hernieuwbare energie terwijl je je bestaande systeem behoudt en optimaliseert.

Deze systemen combineren een warmtepomp met je bestaande cv-ketel, waardoor je probleemloos kunt overstappen op een milieuvriendelijkere oplossing.

Aerothermie

Warmtepompen gebruiken de calorieën in een hernieuwbare energiebron. Aerothermische warmtepompen gebruiken de buitenlucht om warmte af te geven aan het huis.

Het koelmiddel circuleert in een gesloten circuit en verandert van toestand om de warmte op te vangen en af te geven, een proces dat bekend staat als de koelcyclus. In de verwarmingsmodus kunnen deze pompen een wateruittredetemperatuur tot 60°C bereiken, wat voldoende is om lage temperatuur-radiatoren of vloerverwarming te voeden.


Geothermie

Geothermische warmtepompen onttrekken warmte aan de grond om je het comfort te geven dat je wilt, zelfs bij het koudste weer.

De aarde is een van de allerbelangrijkste warmtebronnen en haar temperatuur is heel constant, zelfs bij zeer koud weer. Dit systeem is zeker het zuinigste en milieuvriendelijkste van allemaal, en zorgt voor aangename temperaturen in je huis.

Deze pompen gebruiken geothermische sondes of ingegraven horizontale lussen om warmte uit de grond op te vangen. Omdat de grond een stabielere warmtebron is dan lucht, bieden deze pompen een constantere output. Een geothermische warmtepomp kan bijvoorbeeld werken met een COP (Coefficient of Performance) van meer dan 4, waarbij 4 kWh warmte wordt geleverd voor elke kWh verbruikte elektriciteit.


Hybride

Als een volledige vervanging van je huidige verwarmingssysteem geen optie is, om praktische of financiële redenen, of omdat je installatie al efficiënt is, bieden hybride verwarmingssystemen een uitstekend alternatief. Hiermee profiteer je van de voordelen van hernieuwbare energie terwijl je jouw bestaande systeem behoudt en optimaliseert.

Het hybride systeem past automatisch de gebruikte energiebron aan op basis van de omstandigheden buiten en de verwarmingsvereisten, waardoor zowel de efficiëntie als de kosten worden geoptimaliseerd.

Een hybride warmtepomp bestaat uit een buitenunit en een binnenunit. De warmte die aan de buitenlucht wordt onttrokken, wordt gecomprimeerd en vervolgens via een gesloten hydraulisch circuit aan je radiatoren of vloerverwarmingssysteem geleverd.

Onze warmtepompen