/getmedia/b08344ed-1387-4982-9944-2669ec3de424/BWT_header.jpg?width=1640&height=580&ext=.jpg

Duurzaam waterbeheer bij je thuis: spring slim om met water en bespaar

Om alles te weten te komen over de recuperatie van regenwater, de productie van sanitair warm water en de bescherming van alle systemen waar het water in onze huizen doorheen stroomt, interviewden we Phillipe Pittol, Groene Huis-adviseur bij Facq.

Waarom regenwater recuperen?

Het opvangen van regenwater is een uitstekende manier om jouw verbruik van stadswater te verminderen. Phillipe Pittol: “Je kunt dit water gebruiken om je terras of auto schoon te maken, je wasmachine te voorzien van water, je toilet door te spoelen… Als je bedenkt hoe vaak je het toilet elke dag doorspoelt, realiseer je je snel dat dit regenwater opvangen je veel geld zal besparen.”

Een regenwateropvangsysteem bestaat uit een regenput en een hydrofooreenheid of terugwinstation. Maar wat gebeurt er als de tank leeg is? 

“De pomp gaat dan in veiligheidsmodus waardoor je handmatig moet overschakelen op leidingwater," zegt Phillipe Pittol. "Sommige terugwinningsstations doen dit echter automatisch - een type apparaat dat waarschijnlijk binnenkort verplicht wordt.”


Interview
Grohe - Everstream

Is het ook mogelijk om energie terug te winnen voor het verwarmen van sanitair warm water?

"Er zijn systemen, zoals Zypho van BSC of Everstream van Grohe, die zijn aangesloten op de doucheput en de warmte van het afvoerwater gebruiken om het verse douchewater voor te verwarmen. Een ander voorbeeld is Flamco's FlexTherm Eco thermisch laadstation. Deze ultracompacte batterij zet elektriciteit om in warmte en slaat deze op voor de levering van warm water voor het sanitair of voor verwarming op lage temperatuur met behulp van de warmtewisselaars. Het is een ideale oplossing om de energie op te slaan die fotovoltaïsche panelen produceren en is uiterst geschikt voor alle soorten woningen.

Phillipe Pittol wijst erop dat er ook andere manieren zijn om je water op een zuinige manier te verwarmen: "Volgens mij is de beste keuze op dit moment de thermodynamische boiler, die je zowel in oude als in nieuwe huizen kunt installeren. Het verbruikt heel weinig energie omdat het water door de omgevingstemperatuur verwarmt. Omdat hij je dagelijkse verbruik berekent, verwarmt hij alleen de gebruikte hoeveelheid water, in tegenstelling tot een standaard elektrische boiler. Het jaarlijkse verbruik van een boiler van dit type met een inhoud van 200 liter kost je ongeveer €250 per jaar, vergeleken met €1.250 tot €1.300 per jaar voor een conventionele boiler". De kosten kunnen bijna tot nul gereduceerd worden bij gebruik van zonnepanelen...

Je leidingen en apparaten beschermen

Tot slot wijst Phillipe Pittol op de voordelen van het installeren van een waterontharder: "Deze werkt volgens het principe van ionenuitwisseling, waarbij de calcium- en magnesiumionen die verantwoordelijk zijn voor kalkaanslag worden vervangen door oplosbare natriumionen. Door een deel van de kalk in het water te verwijderen, beschermt de waterontharder je leidingen, kranen en apparaten zoals koffiezetapparaten, toiletreservoirs, vaatwassers, wasmachines, enz. Zo is een langere levensduur gegarandeerd. Een energieonderzoek toont aan dat een huishouden van 4 personen een waterontharder in 2 tot 4 jaar kan terugverdienen, wat een besparing oplevert van ongeveer €650 per jaar!