/getattachment/68d1a614-102e-43b0-ab77-f95af575d2ac/SDB_mobilite_head.jpg?lang=fr-BE&width=2480&height=1837&ext=.jpg

Langer in je huis wonen later? Deze maatregelen tref je nu al!

We blijven steeds langer in ons eigen huis wonen. Als je bouwt of verbouwt, zijn er nu al zaken waarmee je rekening kunt houden zodat je comfortabel kunt ouder worden in je eigen woning.

1. Zorg voor voldoende beweegruimte

Als je niet goed ter been bent of je moet je voortbewegen in een rolstoel, heb je voldoende beweegruimte nodig. Hoe minder obstakels, hoe beter. Als je jong bent en in de fase van bouwen of verbouwen zit, denk je misschien eerder aan een gezinnetje dan aan je oude dag. Maar als je nu al rekening houdt met bijvoorbeeld de doorgangen in je huis, pluk je er later de vruchten van.

2. Kijk vooruit en maak je woning aanpasbaar

Nu al rekening houden met de dagen dat je minder mobiel zult zijn, hoeft geen kopbreker te zijn. Zo kun je nu al voor een inloopdouche kiezen, zodat je je later niet meer druk hoeft te maken over drempeltjes waarover je kunt struikelen. Je kunt je badkamer makkelijk voorzien in je noden van later. Denk maar aan handige opbergkastjes, of een stoeltje in de douche.. En heb je al aan je schakelaars gedacht? Als je die op een hoogte tussen 90 en 120 cm laat plaatsen, kun je er in alle omstandigheden aan; ook vanuit een rolstoel.

mobilité et confort

3. Kies voluit voor domotica

Domotica of huisautomatisering is niet meer weg te denken uit ons leven. Het is ideaal om energie te besparen want je bedient alles met een tik op je smartphone of tablet. Maar domotica kan ook je veiligheidsgevoel verhogen. Denk maar aan:

  • Een notificatie aan je kinderen of hulpdiensten in geval van nood.
  • De bediening van je verlichting met een knop in plaats van verschillende schakelaars.
  • Een huistelefoon met een beeldscherm.
  • Een paniektoets waardoor je meteen alle verlichting inschakelt en zo ongewenste bezoekers afschrikt.