Ontdek onze geschiedenis

Facq beter leren kennen? Ontdek hoe wij onze ervaring als specialist in sanitair en verwarming sinds onze oprichting in 1880 hebben opgebouwd.

Vandaag

Facq in 2024, dat is meer dan 140 jaar ervaring ten dienste van professionals en nog steeds dezelfde passie met:

  • Meer dan 950 medewerkers die zich dagelijks inzetten 
  • 47 PROcenters en 17 Showrooms
  • 3 logistieke magazijnen met meer dan 60.000m² aan opslagruimte
  • onmiddellijke beschikbaarheid, gegarandeerde tevredenheid
  • een Belgisch familiebedrijf (ISO 9001 gecertificeerd sinds 1997), member of GC Group.

Met zijn 140 jaar bevestigt Facq zijn positie als belangrijke nationale speler in zijn sector en herhaalt het zijn ambitie om een bevoorrechte partner te zijn voor zijn klanten en om extra zichtbaarheid te geven aan de professionele sector van het sanitair, de verwarming en de hernieuwbare energie.

FACQ zet zich in voor het werken met merken en producten die op een ethische en verantwoorde manier worden geproduceerd. Het integreert ook duurzame oplossingen zoals het plaatsen van zonnepanelen, LED-verlichting, isolatie en vloerverwarming in de bouw van haar vestigingen. Daarnaast heeft het merendeel van de showrooms een "Groene huis"-zone, een plek waar ecologie en economie hand in hand gaan en waar installateurs en consumenten samen alle antwoorden kunnen vinden op hun vragen rond een milieuvriendelijkere woning. 

expansie

Een beetje geschiedenis

logos
1880

Oprichting

Jean Facq sticht het bedrijf in Brussel (Elsene). In het begin was hij vooral gespecialiseerd in herbruik van oude materialen, maar na een tijdje begon hij ook met de verkoop van nieuwe metalen.


Sinds 1880 volgden zes generaties elkaar op die FACQ maakten tot de onderneming zoals we die vandaag de dag kennen. De geschiedenis van FACQ loopt in zekere zin parallel met de economische, sociale en politieke gebeurtenissen van de 20e eeuw


1905 - Verhuizing
Het bedrijf groeit zeer snel en het kleine magazijn volstaat al gauw niet meer. FACQ verhuist naar de Gangstraat in Elsene.


1915 - Tijdens de oorlog
Jean Vanden Dael, de kleinzoon van de stichter vertrekt als vrijwilliger naar de oorlog, waardoor het bedrijf tot 1919 stagneert. 


1928 - Tweede verkooppunt
FACQ heeft een aanzienlijk cliënteel ontwikkeld en opent een tweede verkooppunt in de Verhoevenstraat in Laken.

1931 - "FACQ Revue"
Om zijn installateurs te informeren creëert FACQ een tijdschrift, “Facq Revue”, waarvan enkele edities door Hergé worden geïllustreerd.

1965

Vestiging in Zaventem

De gebouwen in de Gangstraat in Elsene en de Verhoevenstraat in Laken zijn niet meer toereikend voor de ontwikkeling van het bedrijf. FACQ beslist om een groot gelijkvloers magazijn te bouwen buiten Brussel. Dit is nog steeds het verkooppunt in Zaventem.


1997 - ISO 9001-certificaat
FACQ krijgt het ISO 9001-certificaat en wordt zo het eerste bedrijf in de sector dat de kwaliteit van zijn producten en diensten met deze ambitieuze kwaliteitsgarantie bekroond ziet.

2001 - Nieuw logistiek depot
Om de efficiëntie van haar diensten te optimaliseren, centraliseert FACQ ze in een nieuw logistiek centrum van 20.000 m² in Zaventem. Daarnaast gaat het bedrijf zich ook ontwikkelen in de regio van Luik door de opening van een tweede Sanicenter in Grivegnée. Ook Henegouwen wordt aan het lijstje toegevoegd wanneer er in Charleroi een Sanicenter en een showroom opengaan. 2001 is ook het jaar waarin FACQ haar eerste website lanceert, met een e-commerce gedeelte speciaal voor professionals.2007 - 14 Sanicenters & Showrooms

2008

Logistiek depot in Alleur

De ontwikkeling van FACQ gaat gestaag door. Omdat een tweede logistiek centrum noodzakelijk wordt, begint men met de bouw van een depot van meer dan 15.000 m² in Alleur. In hetzelfde jaar neemt FACQ ook het bedrijf Givord over, een belangrijke speler op de sanitaire en verwarmingsmarkt in de regio Namen en Bergen.


2009 - Opening FACQ Strombeek, Huy en Jemeppe
FACQ Anderlecht verhuist naar de Industrielaan 198, waar men start met een complete transformatie van het gebouw. Verder neemt FACQ het bedrijf Knapen in Diest over.


2010 - Opening Showroom Anderlecht
De werken aan de showroom van Anderlecht zijn voltooid en de grootste showroom (meer dan 4.000 m²) van Brussel opent trots zijn deuren. 


2011 -  Opening FACQ Aarlen, Tienen en Sint-Truiden

2012 - 26 Sanicenters & 10 Showrooms

2013

FACQ versterkt haar aanwezigheid in Vlaanderen

In Tongeren, Vilvoorde en Temse openen nieuwe Sanicenters hun deuren. Anderzijds heeft FACQ het bedrijf Claeys-Verhelst, de referentie voor de sector in West-Vlaanderen, overgenomen waardoor de firma aanwezig is in Brugge en Oostende (Showroom). Meer nog, het bedrijf bezit ook nog een regionaal depot en een Sanicenter in Oudenburg. Deze nieuwe locaties zijn deel van de globale strategie van FACQ om haar aanwezigheid uit te breiden over het hele Belgische grondgebied.

2014 - Opening FACQ Roeselare en Brugge


2015 - Opening FACQ Halle, Gembloux en Marche-en-Famenne


2016 - Opening FACQ Sint Agatha Berchem en Hasselt


2017 - Facq Pro App
Dit jaar stond in het teken van innovatie. Facq lanceert "Facq Pro", een app voor professionals op het gebied van sanitair en verwarming. Informatie verkrijgen over de beschikbaarheid van een product op basis van je locatie, het adres van een verkooppunt vinden of gewoon contact opnemen met de after-sales dienst is nu nog gemakkelijker.


 

2018

Verhuizen en uitbreiden om u beter van dienst te zijn

Het depot van Alleur is uitgebreid. Maar liefst 192 ton staal, 1523 m³ beton en 18 km buizen voor vloerverwarming werden gebruikt om de capaciteit te verhogen van dit 16m hoge gebouw bestaande uit 13 laadperrons over een totale oppervlakte van 36.000 m² en geschikt voor 7.000 palleten verdeeld over 6 niveaus!2019 - Augmented reality in Kuurne

Facq opent haar 15e showroom, in Kuurne. Met een oppervlakte van meer dan 3.300 m2 vinden we er onder andere een vernieuwde versie van het bekende Groene Huis, dat nu beschikt over een augmented reality tool waarmee het publiek zich in een woning kan verplaatsen en kamer per kamer energie-efficiënte oplossingen kan ontdekken op het gebied van verwarming, ventilatie, hernieuwbare energie en regenwaterrecuperatie.

Eerste stappen in de Oostkantons

In Eupen, de hoofdstad van de Duitstalige gemeenschap, is ook een nieuw Sanicenter en Showroom met een totale oppervlakte van 3.500 m2 gecreëerd. Aan de andere kant van het land opent Doornik zijn eerste Sanicenter en Showroom die begin 2020 zal volgen.

2020

Steeds aan het groeien

Opening van het nieuwe regionale hoofdkantoor voor Vlaanderen in Gent en de opening van verkooppunten in Doornik, Genk, Ieper en Wauthier-Braine.

2021

Facq gaat samenwerken met de Duitse GC-Gruppe

Facq bundelt zijn krachten met de Duitse GC-Gruppe, de grootste Europese verdeler voor professionals op het vlak van sanitair, verwarming, airconditioning en ventilatie. De familiale GC-Gruppe bleek dan ook de logische en perfecte partner voor de verdere ontwikkeling van Facq. De bedrijven delen dezelfde visie, dezelfde waarden en ze hechten ontzettend veel belang aan hun personeel en klantgerichtheid.


In juni opent Facq haar 46ste PROcenter en 16ste Showroom in Wilrijk.

Laat je inspireren

Vind je Showroom

Voor al je wensen, laat je inspireren door onze inrichtingsmogelijkheden.

Onze Showrooms
Newsletter

Blijf op de hoogte

Nieuws, trends en promo's...

Abonneer je op onze maandelijkse newsletter

Schrijf je in