10 Veiligheidstips voor de badkamer | Facq
Facq

10 Veiligheidstips voor de badkamer 

Categorie: Badkamer

In de badkamer is een ongeval al snel gebeurd. Volg daarom onze 10 tips en beweeg veilig in je badkamer.

1.      Weg met het badkamertapijt

Een tapijt past misschien perfect in je badkamerinterieur, maar erg veilig is het niet. Wanneer je bijvoorbeeld uit het bad stapt, verhoogt een losliggend tapijt het risico op een verschuiving, waardoor je je evenwicht verliest en valt. Onze tip? Laat je badkamertapijt achterwege.

2.      Plaats anti-slip matten

Kies daarentegen voor een anti-slip mat vóór je bad en je douche. Op die manier stap je nog altijd niet uit het bad of je douche op een koude badkamervloer. Maar het grote verschil is dat je op een mat stapt die niet verschuift en waar ook jij niet op uitschuift.

3.      Hou je badkamer droog

Vermijd uitschuivers op een natte vloer. Maak je badkamervloer dus altijd zo snel mogelijk droog.

4.      Verlicht je badkamer

Enkele kaarslichtjes rond het bad en een gedimd licht zijn misschien gezellig, maar veilig zijn ze niet. Door het gedimde licht zie je namelijk niet voldoende en is de kans veel groter dat je ergens tegenaan botst of uitschuift. Zorg dus voor voldoende badkamerverlichting.

5.      Maak je bad proper

Zorg er ook voor dat je bad en douche altijd proper zijn. Kijk bijvoorbeeld goed na of er geen zeepresten meer aanwezig zijn. Plaats daarnaast ook in je bad en douche anti-slip matjes.

6.      Plaats grepen voor meer steun

Heb je wat meer steun nodig? Plaats dan grepen naast je toilet, aan je lavabo, in je bad of in je douche. Aan die handgrepen kun je je stevig vasthouden om bijvoorbeeld in bad te stappen of recht te staan na het toiletbezoek. Kies bijvoorbeeld voor de wastafel Hewi (zie foto) waar je je kunt vasthouden aan de ingemaakte handvaten of een greep naast je toilet van DuraVital (zie foto).

7.      Een stoel in je douche of bad

Voor mensen die minder goed te been zijn, is een aangepast stoeltje in het bad of de douche ideaal. Een neerklapbaar zitje in de douche neemt amper plaats in en biedt je enorm veel comfort.

8.      Verhoog je toilet

Een toilet dat te laag of te hoog hangt, is niet bepaald comfortabel. De oplossing? Een toilet dat verschuifbaar is in de hoogte. Zo bepaal je zelf, net zoals bij een bureaustoel, op welke hoogte je de wc-pot hangt.

9.      Een verplaatsbare douchekop

Ook een thermostatische mengkraan is heel gemakkelijk. Met één knop bereik je de gewenste temperatuur. Daarbij bieden ook elektronische kranen die automatisch starten en stoppen je veel comfort. Kies daarnaast voor een verplaatsbare douchekop.

10. Neem je tijd

Je haasten in de badkamer? Dat is voor niets nodig. Neem daarom altijd rustig de tijd. Op die manier verlaag je het risico op ongevallen.