Waar is ons waterverbruik het hoogst en hoe kunnen we het gemiddelde verlagen? | Facq
Facq

Waar is ons waterverbruik het hoogst en hoe kunnen we het gemiddelde verlagen? 

Categorie: Waterbeheer
Waterverbruik verlagen

 

Het gemiddelde waterverbruik bij de Belgen ligt volgens Belgaqua op 95 liter per persoon per dag. Het verbruik daalde over de laatste 20 jaar, onder andere doordat huishoudtoestellen er tegenwoordig veel zuiniger op zijn geworden. Maar ook jijzelf kan dankzij een paar aandachtspuntjes een groot verschil maken!

Waar verbruiken we het meeste water en hoe kunnen we ons waterverbruik verminderen?

 

Toilet water besparen
Je had het waarschijnlijk kunnen raden: je toilet doorspoelen is een van de grootste waterverbruikers. Één derde van ons waterverbruik komt namelijk hier vandaan. Dit kan je verminderen door te opteren voor een spaarknop, zo verbruik je tot een derde minder water! Ook een douche-wc is een goede optie om te besparen, het waterverbruik ligt er inderdaad iets hoger, maar je bespaart er wel hopen toiletpapier mee. Wat het geheel veel ecologischer én uiteindelijk ook voor jou economischer maakt!
 
 
Een tweede grote verbruiker is het nemen van een douche of bad. Het idee dat een bad meer zou verbruiken dan een douche klopt zeker niet altijd. Als je 10 minuten onder je douche staat, verbruik je namelijk evenveel als wanneer je een bad neemt. De simpele oplossing hiervoor is om voor een waterbesparende douchekop te kiezen.
 
Aan de wastafel worden kleine maatregelen vaak over het hoofd gezien: draai de kraan dicht wanneer je je tanden poetst, elke poetsbeurt zou dit 5 à 8 liter water besparen! Hetzelfde geldt tijdens het scheren, wassen,…
 
douche water besparen
Water besparen keuken
Ook in de keuken wordt veel water verbruikt, bijvoorbeeld bij het wassen van groenten. Tip: was je groenten in een bak en hergebruik het water erna om je planten water te geven. Ook wanneer je wacht tot het water op gewenste temperatuur is, kan je in plaats van het koud water simpelweg te laten lopen, het water opvangen en ook hergebruiken voor planten… Wat betreft de vaatwasser: op zich verbruikt deze relatief weinig water, zeker op ECO-modus, maar het is niet nodig om je borden vooraf eerst schoon te spoelen en onnodig water te verspillen.
 

Preventieve aanpassingen om water te besparen

Een regenput of regenton is zeker een must als je water wil besparen! Regenwater kan bijna 60% van je verbruik voor zijn rekening nemen. Heb je geen regenput? Er bestaan regentonnen die je in je tuin kan installeren en een volume regenwater kunnen opvangen van 10.000 tot zelfs 20.000 liter. Kies je voor een exemplaar in beton, moet je deze ingraven. Eentje uit synthetisch materiaal kan je gemakkelijker installeren. Ze zijn allemaal uitgerust met een pompsysteem en een filter. Het systeem kan best geïnstalleerd, of op z’n minst nagekeken, worden door een professional. In sommige gevallen is dit zelfs verplicht. De investering heb je op 7 à 10 jaar terugverdiend door het water te gebruiken voor de schoonmaak, je toilet doorspoelen, de was doen,… Check bij je gemeente ook zeker even hoe het zit met eventuele premies.

 

Wees er tenslotte meteen bij als er ergens een een lek zit. Er bestaan genoeg oplossingen om lekken op te sporen, zoals deze Grohe Sense Guard. Hoe langer een lek onopgemerkt blijft, hoe meer waterschade en overconsumptie het veroorzaakt.

Heb je vragen over je watergebruik en de beste oplossingen voor je eigen woning? Maak een afspraak met een expert in één van onze Groene Huizen voor persoonlijk advies.