Welke boiler kopen? Zó kies je slim | Facq
Facq

Welke boiler kopen? Zó kies je slim 

Categorie: Waterbeheer

 

Een boiler kopen doe je niet in één-twee-drie. Je weegt het best de verschillende mogelijkheden tegen elkaar af, want de ene boiler is duurzamer dan de andere en het hangt er natuurlijk ook van af hoe groot je budget is. Een verstandige keuze maken, dat doe je met deze slimme tips!

Duurzame boiler kopen

Wil je energiezuinig wonen, dan koop je het best een duurzame boiler. Een mooi voorbeeld is de zonneboiler. Die werkt – de naam zegt het al – hoofdzakelijk op zonne-energie. De zonneboiler wordt gelinkt aan zonnepanelen op het dak, dat idealiter op het zuiden gericht is. Zodra de zon schijnt, nemen de panelen die zonnewarmte op en geven ze door aan de boiler. Op die manier wordt het water in je zonneboiler op volledig natuurlijke wijze opgewarmd. Ecovriendelijk dus.

Schijnt de zon een dagje niet? Toegegeven, zulke dagen komen in België al eens een keertje voor. Maar een grijze regendag hoeft niet te betekenen dat je geen warm water hebt in huis. In geval van te weinig zonlicht schakelt je zonneboiler over op het klassieke waterverwarmingssysteem. Je moet beide dus wel combineren voor een optimaal resultaat.

Waar komt je boiler te staan?

Het lijkt een detail, maar als je écht efficiënt water wil verwarmen in huis, speelt de plaats van je boiler wel degelijk een rol. Hoe dichter de boiler bij de plek staat waar je het warme water wil gebruiken, hoe minder energie je verspilt. Het water moet immers maar een korte afstand af leggen om vervolgens uit de keuken- of badkamerkraan te stromen. Zo hou je het rendement van je boiler hoog.

Een grote of compacte boiler?

De manier waarop je het warme water in huis wil gebruiken, bepaalt de grootte van je boiler. Het spreekt voor zich dat je een groot formaat nodig hebt om het water voor de badkamer te verwarmen. Om een bad of douche te nemen, verbruik je heel wat liters water. Zeker wanneer ’s morgens alle huisbewoners na elkaar gebruikmaken van de douche. Om te vermijden dat de laatste douchegebruiker zich met koud water moet wassen, voorzie je dus beter een boiler die een groot volume water kan verwarmen.

Heb je enkel warm water nodig in kleinere hoeveelheden, bijvoorbeeld voor gebruik in de keuken? Dan is een miniboiler de beste keuze. Die bevat minder water, maar voorziet toch nog het nodige water om mee te koken of poetsen, bijvoorbeeld.