Slim verwarmen: ken je deze 3 oplossingen al? | Facq
Facq

Slim verwarmen: ken je deze 3 oplossingen al? 

Categorie: Verwarming

Tijdens de gure wintermaanden zetten we onze verwarming allemaal een beetje hoger. Daardoor gaat je energiefactuur de hoogte in, maar door slim te verwarmen kun je daar verandering in brengen. Hier vind je enkele manieren om je stookkosten te verlagen zonder aan comfort in te boeten!

1. Niet verwarmen in ongebruikte ruimtes

Een goeie manier om energie uit te sparen is door de verwarming in kamers die je niet of amper gebruikt uit te schakelen, zoals in je logeerkamer. Ook in je slaapkamer verwarm je maar beter niet, want slapen in een koele kamer is veel gezonder en beter voor het milieu. Zet bovendien de verwarming in de gang niet aan, want de warmte ontsnapt makkelijk naar buiten. Zorg er wel voor dat de ruimtes in de winter vorstvrij blijven. Dat doe je door bijvoorbeeld een elektrische bijverwarming te plaatsen en die af en toe aan te zetten. Voldoende isolatie is ook een must. Een halfuur voor je gaat slapen, zet je de verwarming in je woning het best op de nachtstand.

2. Dek je radiatoren niet af

Dit lijkt misschien een te verwaarlozen stap, maar toch is het belangrijk. Als je je verwarmingstoestellen namelijk afdekt met een handdoek – omdat die moet drogen – verspil je veel energie. Bovendien zet je het best geen kast of zetel voor je verwarming. Alleen zo zal de warmte zich goed door de ruimte verspreiden.

3. Intelligente thermostaat

Thermostaten beschikken over almaar meer intelligentie. Hiermee stel je in elke kamer de gewenste temperatuur in via je smartphone of de bijgeleverde afstandsbediening met touchscreen, dichtbij of op afstand. Zo’n thermostaat is heel handig in gebruik en je regelt alles via een eenvoudige app. Bovendien zorgt een slimme thermostaat voor meer comfort in huis. Zo kun je de temperatuur van elke ruimte afzonderlijk regelen. De belangrijkste troef van een slimme thermostaat is ongetwijfeld energiebesparing. Sommige thermostaten zijn uitgerust met een lerend vermogen, waardoor ze zelf weten hoe lang het duurt om in een bepaalde ruimte de gewenste temperatuur te verkrijgen. Via een slimme thermostaat kun je 25 tot 40 procent op je stookkosten besparen!