Regenwaterrecuperatie: hoe werkt het? | Facq
Facq

Regenwaterrecuperatie: hoe werkt het? 

Categorie: Waterbeheer

Door de recente hittegolf dreigde al snel een tekort aan voldoende leidingwater. Met een goed regenwatersysteem kun je nochtans op een zuivere manier regenwater hergebruiken. Zo bespaar je niet alleen op je waterfactuur, maar verbruik je minder leidingwater. In dit artikel leggen we uit hoe regenwaterrecuperatie in zijn werk gaat.


De vele voordelen van regenwaterrecuperatie


Elke Belg verbruikt dagelijks gemiddeld 110 liter water. Mocht je hiervan schrikken, reken dan even mee uit: wassen, douchen, schoonmaken, koken en het toilet doorspoelen. Dan hebben we het nog niet eens gehad over het sproeien van de tuin, het wassen van je auto of het vullen van een zwembad.

Voor sommige van deze toepassingen, waaronder het doorspoelen van het toilet, kun je nochtans perfect regenwater gebruiken. Zo bespaar je tot de helft op het verbruik van leidingwater. Het aanleggen van een regenput of reservoir vermindert ook de druk op het rioleringsnet bij hevige regenval. Geen overbodige luxe in ons land, dat de laatste jaren meermaals zijn portie waterellende te verwerken kreeg.

Daarnaast bevat regenwater geen kalk. Dat is dan weer interessant omdat het de slijtage van je wasmachine tegen gaat. Bovendien zal je ook minder wasmiddel moeten gebruiken voor hetzelfde resultaat.

 

De werking van regenwaterrecuperatie

 

Regenwater opvangen is relatief gemakkelijk. Voorzie een regenput van beton of een regenton die in verbinding staat met je dakgoot. In dat laatste geval gebruik je een filter, kraantje en overloop.

Het regenwater dat in de put of de ton wordt verzameld, moet je vervolgens oppompen. Er bestaan een hele reeks regenpompen, met verschillen in vermogen, capaciteit, energieverbruik en kwaliteit. Het opgepompte regenwater gaat daarna door filters die de grove en fijnere vuildeeltjes uit het water halen. Kies hierbij altijd voor zelfreinigende filters. Het gefilterde water wordt naar de tank geleid, terwijl het bevuilde water (ongeveer 10%) wordt afgevoerd. Vaak wordt er een tweede primaire filter geplaatst tussen de tank en de pomp.

Bij elke regenpomp hoort ook een systeembesturing. Deze controleert het hele proces en schakelt automatisch over op drinkwater zodra de tank leeg raakt. Daarnaast voorziet de systeembesturing in een aantal controlefuncties en een niveauweergave van het waterpeil in de tank.

 

Tip: Het is verboden om een vaste verbinding te maken tussen de leiding met regenwater en de drinkwaterleiding. Zo vermijd je dat het regenwater, dat minder zuiver is, zich vermengt met het leidingwater. Regenwater is ook agressief en kan bepaalde materialen zoals koper of zink aantasten. Het is daarom beter om kunststof leidingen te gebruiken.