Is regenwater gebruiken wel hygiënisch? | Facq
Facq

Is regenwater gebruiken wel hygiënisch? 

Categorie: Waterbeheer

De gemiddelde Belg verbruikt 100 liter leidingwater per dag, ofwel 36.500 liter per jaar. En dat is heel wat! Gelukkig zal het zo niet blijven, want binnenkort heeft elk huis in België zijn eigen regenwaterrecuperatiesysteem. Wie nu een huis in Vlaanderen of het Brusselse gewest bouwt of verbouwt, is namelijk verplicht om een regenwaterrecuperatiesysteem te installeren. Wallonië volgt nauw op de voet. Daar zijn regenwaterrecuperatiesystemen voorlopig verplicht in een op vijf gemeentes.

Is regenwater dan niet vervuild?

We zullen binnenkort onvermijdelijk meer regenwater dan leidingwater verbruiken. Maar is dat wel zo hygiënisch? Kun je regenwater bijvoorbeeld zomaar gebruiken om je te douchen, je huis schoon te maken, … ? Ja en nee. Het is lang niet zo slecht gesteld met de kwaliteit van het Belgische regenwater, maar onderweg naar onze regenput nemen de regendruppels wel vuile stoffen met zich mee (denk maar aan vervuilde lucht, onze daken, …). Gelukkig filtert een regenwaterrecuperatiesysteem al dat vuil er zo weer uit. Het gefilterde regenwater kun je probleemloos gebruiken om je was te doen, je huis te poetsen, de wc door te spoelen, … Eigenlijk voor heel veel, maar niet als drinkwater.

Tot 60% leidingwater besparen

Een regenwaterrecuperatiesysteem werkt heel eenvoudig. Het hoeft alleen maar te regenen en al de rest gebeurt vanzelf. Filters filteren het regenwater en vervolgens wordt het gefilterde regenwater opgevangen in de regenwaterput. Daarna stuwt een regenwaterpomp het schone regenwater gewoon naar je huis. In totaal vervangt gefilterd regenwater tot wel 60 procent van je leidingwater.

Kan ik een subsidie krijgen voor regenwaterrecuperatie?

We hebben leuk nieuws voor wie nog geen regenwaterrecuperatiesysteem heeft, want de meeste gemeentes kennen er een subsidie voor toe. Die ligt meestal tussen 500 en 1.000 euro. 

  Share on Google Share on Twitter Share on Facebook

Deel dit artikel op: