Een vochtige badkamer? Oorzaken en oplossingen | Facq
Facq

Een vochtige badkamer? Oorzaken en oplossingen 

Categorie: Badkamer
vochtige badkamer

Een badkamer en water: die twee zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Je badkamer is sowieso de kamer met de hoogste luchtvochtigheid in je huis. Maar een té vochtige badkamer is ongezond en dat wil je natuurlijk vermijden. Wat zijn de oorzaken van vocht in de badkamer en hoe kan je dit probleem oplossen?

De gevaren van vocht

Een vochtige badkamer is slecht voor je gezondheid. Wanneer je doucht of een bad neemt, produceer je waterdamp. Dat is wat zorgt voor condens op de spiegel. Hoewel onhandig, is die aangedampte spiegel onschuldig. Maar er is meer. Als vocht niet snel en volledig wordt afgevoerd, blijven er kleine waterdruppeltjes achter op de muren. Op die vochtige muren kan op termijn schimmel ontstaan. Die zwarte vlekken zijn niet alleen lelijk, ze zorgen voor een muffe geur en zijn ook slecht voor de gezondheid. Vermijden is dus de boodschap. 

Een vochtige badkamer. Wat nu?

Een vochtige badkamer heeft twee belangrijke oorzaken: onvoldoende verwarming en een gebrek aan verluchting. Als je je badkamer voldoende verwarmt, zal de waterdamp minder condenseren op de muur. Nog beter en belangrijker is verluchten. Zorg ervoor dat er frisse lucht door je badkamer kan stromen.

Badkamerventilatie is een must

Heb je een warme douche genomen waarna de badkamer vol stoom hangt? Enkel de deur even open zetten, is vaak niet voldoende. Heeft je badkamer een raam, zet dat dan even open. Een verluchtingsrooster is een must. Het beste werkt natuurlijk mechanische ventilatie. Zo’n systeem begint bijvoorbeeld te werken wanneer je het licht in de badkamer aansteekt. Een ventilatiesysteem dat voorzien is van een hygrostaat gaat nog een stapje verder. Deze vochtmeter meet hoe hoog of laag het vochtgehalte in de ruimte is. Het werkt met andere woorden als het echt nodig is. Zo krijgt vocht in je badkamer helemaal geen kans.