/getmedia/4a18d387-b38b-4f3a-8143-f882e03e60c7/Header-waterbesparingjpg.jpg?width=1640&height=580&ext=.jpg

Bespaar water in je badkamer

Waarom zou je minder water willen verbruiken in de badkamer? En hoe doe je dat dan? Ontdek hier onze tips en tricks en lees ook alles over enkele praktische badkameraccessoires.

Te veel water verbruiken is niet goed voor de planeet en ook niet voor je portemonnee. Waarom precies? En hoe kan je minder water gebruiken – zowel in het algemeen als specifiek in de badkamer?


Waarom zou je zuiniger omspringen met water? Je draait de kraan open en het is overvloedig aanwezig. Toch wordt zoet water steeds zeldzamer. En duurder.

 • Door de klimaatopwarming zijn er langere periodes van droogte en raken de ondergrondse reserves uitgeput. We moeten dus spaarzaam omspringen met deze natuurlijke bron.
 • Daarnaast kosten het behandelen en zuiveren van water altijd maar meer. Minder water verbruiken, betekent dus ook minder betalen.
Minder water gebruiken in de badkamer

TE VEEL WATER

Sommige sectoren, zoals de industrie, de landbouw en het toerisme verbruiken erg veel water. Maar ook thuis doen we dat. Om te koken, schoon te maken, de was te doen, het toilet door te spoelen, ons te wassen. En dan spreken we nog niet over het wassen van de wagen, het sproeien van de tuin, het zwembad vullen of lekkende kranen.

TIPS EN TRICKS

Hoe kan je je dagelijkse waterverbruik verminderen? Door deze eenvoudige gewoontes aan te nemen:

 • Neem een douche (60 liter) en beperk het aantal baden (één bad = 120 tot 150 liter)
 • Zet de vaatwasmachine aan wanneer die vol is en was geen vaat met de hand. Zo verbruik je 12 liter water in plaats van 45.
 • Kies elektrotoestellen die een spaarfunctie hebben of die weinig water verbruiken.
 • Draai de kraan toe bij het tandenpoetsen en wanneer je je handen inzeept. Daarmee bespaar je ongeveer 3 liter.
 • Herstel lekkende kranen: een kraan die voortdurend lekt kan tot 4 liter water verbruiken.

KIES DE GOEDE BADKAMERACCESSOIRES

Ook goede badkameraccessoires kunnen je helpen minder water te verbruiken:

 • Een spaardouchekop: sommige atomiseren elke druppel water in een myriade van minidruppels, andere verrijken ze met lucht. Resultaat: een overvloedigere, zachtere en lichtere douche met minder water.
 • Een digitale handdouche: hij staat in verbinding met een app en legt alle gegevens over je waterverbruik vast. Je kan je doelstellingen qua verbruik ingeven en krijgt tips om water en energie te besparen.
 • Een debietbegrenzer: die installeer je tussen de douchekop en -slang of tussen de doucheslang en de kraan. Zoals zijn naam al zegt, vermindert hij het water wanneer je de kraan opent, maar behoud je wel een constant debiet.
 • Een mousseur: ook hier wordt lucht onder druk met water gemengd om 30 tot 60% water te besparen zonder aan comfort in te boeten.
 • Een thermostatische kraan: je hoeft geen liters water te laten lopen voor het warm is. Het water bereikt zeer snel de goede temperatuur en bewaart die zelfs wanneer je de kraan toedraait om je in te zepen.
Minder water gebruiken in de badkamer

Dé trend van het moment en het neusje van de zalm qua technologie: digitale kranen (voor de lavabo of de douche) uitgerust met een scherm. Dankzij de intuïtieve bediening controleer en zie je makkelijk het debiet en de temperatuur van het water. Deze kranen kunnen zelfs de verschillende voorkeuren van elk gezinslid bewaren!

Laat je gidsen!

Maak een afspraak voor persoonlijk advies

Onze experts staan aan je zijde om je te begeleiden bij je keuzes.

Maak een afspraak

Bezoek ons Groene Huis

Een innovatieve ervaring wacht op je in onze showrooms

Dankzij onze interactieve showroomervaring ontdek je alle oplossingen om je huis en badkamer energie- en waterbesparend te maken. Een innovatieve toepassing, die je helpt bij het maken van de beste keuze!

Vind een showroom