/getmedia/747b67b2-8d4d-4d36-92d4-a9b2fc8c1388/CUIS_evier.jpg?width=1920&height=595&ext=.jpg

Hoe de juiste spoelbak voor jouw keuken kiezen

Wie bouwt of verbouwt, komt voor ontelbaar veel keuzes te staan. Ongelooflijk over welke interieuritems je je plotseling een mening moet vormen. Een spoelbak voor je keuken, bijvoorbeeld: je staat er misschien niet bij stil, maar spoelbakken bestaan in allerlei verschillende vormen en materialen. Je handen wassen, de afwas doen, sla of tomaten wassen: meerdere keren per dag heb je een spoelbak nodig. Maar hoe kies je nu de juiste spoelbak voor je keuken ?

Kies je voor een spoelbak in inox, kunststof, natuursteen of keramiek?

Je kunt je keuze baseren op de look en de uitstraling van de materialen, of op de functionaliteit ervan. Elk materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen. Zo is een spoelbak in inox zeer betaalbaar en eenvoudig te onderhouden, maar niet erg origineel. Wil je van je spoelbak een eyecatcher maken, dan kun je beter kiezen voor keramiek. Stijlvol en elegant, en verrassend duurzaam. Al let je het best een beetje op met messen en scharen.

Wil je het echt luxueus? Dan kun je ook een massieve natuursteen kiezen. Wie het wat funkier wil, kiest voor een spoelbak van kunststof: goedkoop én verkrijgbaar in allerlei vrolijke kleuren.

Maris Franke
Maris Franke

Welke installatie kies je voor de spoelbak in je keuken?

Je kunt voor de installatie van de spoekbak kiezen tussen opbouw, inbouw en onderbouw. Bij opbouw komt de rand van de spoelbak een stuk boven het werkvlak uit. De meest courante keuze is de inbouwspoelbak: de rand van de spoelbak is subtiel zichtbaar, maar verhindert het schoonmaken niet. Een onderbouwspoelbak wordt onder het werkblad gemonteerd. Meestal gaat dit type  spoelbak samen met de keuze voor een natuurstenen wasbak.


Mag het iets meer/ minder zijn?

Groot gezin, klein gezin? Keukenprins of hobbykok? Heb je afwasmachine in huis? Deze factoren zullen mee bepalen hoe groot je spoelbak mag zijn. Kook je heel af en toe, dan kom je wellicht toe met een enkele spoelbak. Heb je enkele kinderen en geen afwasmachine? Dan is een dubbele spoelbak geen overbodige luxe. Er bestaat ook een middenweg: een anderhalve spoelbak combineert het beste van twee werelden. 

Epos Franke