/getmedia/64902a0a-ddbd-41b4-bd61-033da6ad3c72/slider-article-eau.jpg?width=1640&height=580&ext=.jpg

Alles over het onderhoud van je regenwaterput

Een regenwaterput is een belangrijk onderdeel van een regenwatersysteem waarmee je aan regenwaterrecuperatie gaat doen. Veel hoeft zo’n put niet gereinigd te worden, maar toch wordt aanbevolen om om de 10 jaar het onderhoud van je regenwaterput te voorzien. In die tijd kan er zich namelijk slib op de bodem gevormd hebben. Dat en nog meer over het onderhoud van je regenput vertellen we je hieronder.

Is het onderhoud van een regenwaterput nodig?

Een goedgeplaatse betonnen regenput moet je doorgaans niet vaak reinigen, want tot op zekere hoogte onderhoudt hij zichzelf. In de put nestelen er zich namelijk micro-organismen die het water en de regenwaterput op natuurlijke wijze proper houden. Dankzij een goede waterfilter voorkom je bovendien dat er vuildeeltjes in de put terechtkomen.

Onderhoud van je regenwaterput: slib verwijderen

Wat na een tijd wel kan gebeuren, is dat er zich slib vormt op de bodem van je regenwaterput. Op dat moment is het onderhoud van de waterput wél nodig, of ook wanneer er zich onaangename geuren vormen of er zich verkleuring van het water voordoet. Voor het onderhoud van je regenwaterput wacht je best tot een periode van droogte, omdat op zo’n moment het waterniveau in de put laag staat. Nadat de put is leeggepompt met de vuilwaterdompelpomp, kunnen de bodem en de wanden gereinigd worden.


Kan je het onderhoud van je regenput best zelf doen?

Voor het onderhoud van je regenwaterput doe je best beroep op professionals. Zij beschikken namelijk over het juiste materiaal en de ervaring om de klus voor je te klaren.
 Wil je toch zelf aan de slag gaan, begin er dan nooit aan met een hogedrukreiniger of met chemicaliën. In plaats van de regenput te reinigen, vernietig je daarmee de micro-organismen die mee helpen de waterput zuiver te houden.