/getattachment/cf05d21b-5ee8-4be4-a044-62ef7fdaeb63/SDB_eclairage_head.jpg?lang=fr-BE&width=2480&height=1837&ext=.jpg

In enkele stappen naar de optimale badkamerverlichting

Je staat er niet altijd bij stil, maar een goed ingerichte, praktische en ook gezellige badkamer valt of staat met een optimale badkamerverlichting. Waar hang je die badkamerlamp? Waar en wanneer kies je voor ledverlichting in een badkamer? Als het over badkamerverlichting gaat, moet je jezelf allerlei vragen stellen. Daarom zetten we enkele zaken voor je op een rijtje.

3 soorten badkamerverlichting

Er zijn drie soorten badkamerverlichting: basis-, functionele en sfeerverlichting.

  • De basisverlichting bestaat meestal uit een plafondlamp of een aantal spots die de hele kamer verlichten. Hierbij kies je best voor een armatuur met diffuus licht.
  • Een badkamer moet ook functioneel zijn. En in een functionele badkamer hoort natuurlijk functionele verlichting. Deze badkamerverlichting zorgt ervoor dat je bepaalde handelingen,     zoals scheren of je gezicht opmaken, nauwkeurig kunt uitvoeren. Hiervoor raden we je wandlampen aan die je naast de badkamerspiegel op ooghoogte hangt. Geef bovendien ook in dit geval de voorkeur aan diffuus licht.
  • Ten slotte is er de sfeerverlichting. Deze creëert de juiste sfeer om te genieten van een relaxerend bad of een ontspannende douche. Denk bijvoorbeeld aan dimbare LED-verlichting of LED-strips.
éclairage de base

Maak een lichtplan op voor je badkamerverlichting

Om een goed overzicht te krijgen van de badkamerverlichting die je nodig hebt, is het aangewezen om een lichtplan op te stellen. Een lichtplan is een schets waarin je bepaalt waar de badkamerverlichting moet komen en hoe je sfeer gaat brengen. Houd er in je plan ook rekening mee dat je in geen enkele hoek van je badkamer verblind kan worden.

Denk aan je veiligheid

Een badkamer is een vochtige omgeving. Zorg er dus eerst en vooral voor dat de armaturen van je badkamerverlichting corrosiebestendig zijn. Binnen een zone van 60 tot 100 centimeter rond alle zijden van een bad of douche voorzie je het best géén schakelaars of stopcontacten. Wel kun je hier 12V-verlichting installeren. Ten slotte moet je, wanneer je badkamerlampen gaat kopen, letten op de IP-waarde. Een hoge IP-waarde betekent dat de lamp bestand is tegen vocht en stof.