De voordelen van een contactloze kraan
Ontdek alle voordelen en de werking van een contactloze kraan met bewegingssensor.
De vele voordelen van contactloze kranen
De kans is groot dat je zo'n contactloze kraan al eens gebruikt of gezien hebt. Het principe is heel eenvoudig: van zodra je je handen bij de kraan brengt activeert de waterstraal. Haal je je handen weer weg, dan stopt het water met stromen. Je vindt ze vooral in openbare gebouwen, maar ze zijn tegenwoordig ook verkrijgbaar voor particuliere woningen. Hoe werkt zo'n automatische kraan juist, wat zijn de voordelen en hoe kies je de juiste? Hieronder vind je een antwoord op al jouw vragen.
Hoe werkt een automatische kraan?
De technologie die wordt gebruikt voor contactloze kranen is het inmiddels wijdverspreide gebruik van sensoren. Deze detecteren een beweging en zetten die om in een elektrisch signaal, zoals het activeren van een geluid, of de waterstraal in het geval van onze kraan.
Bij dit type kraan met bewegingssensor wordt de sensor op de kop of uitloop geplaatst. Op die manier hoef je alleen maar je handen dicht bij de sensor/infrarooddetector te houden en het water begint te stromen. Van zodra je je handen weer weghaalt, stopt het.
Wat zijn de voordelen van een kraan met infraroodsensor?
Waterbesparing, betere hygiëne, gebruiksgemak: er zijn veel argumenten die pleiten voor een kraan met bewegingssensor.
Tot 70% minder waterverbruik
Het eerste voordeel van een kraan die automatisch uitschakelt is de energiezuinigheid. Voortaan geen waterverspilling meer. Je kan je verbruik drastisch verminderen, met waterbesparingen tot 70%! Dat is positief voor je budget en voor de bescherming van deze kostbare natuurlijke hulpbron.
Veel hygiënischer
De afgelopen jaren werd handhygiëne een onderwerp waar iedereen zich fel bewust van is geworden. Met een traditionele kraan raak je de kraan met je vuile handen aan om hem te openen, met het risico dat je ziekteverwekkers zoals bacteriën en andere virussen verspreidt. Nadat je je handen hebt gewassen, raak je de kraan weer aan om hem te sluiten, waardoor je je handen opnieuw blootstelt aan ziektekiemen op het oppervlak. Dit maakt een automatische kraan enorm interessant: hij is per definitie 'touchless' en voorkomt dus de overdracht van bacteriën en virussen en de verspreiding van de ziektes die ze veroorzaken. Hierdoor wordt handen wassen veel veiliger en hygiënischer. Dit is niet alleen belangrijk op openbare plaatsen waar veel mensen komen, maar ook wanneer er meerdere personen in huis dezelfde wastafel gebruiken.
Eenvoudiger voor iedereen
Last but not least is zo'n handenvrije kraan gewoon veel gemakkelijker te gebruiken, omdat er geen manipulatie of kracht nodig is om hem aan en uit te zetten. Het is dus het ideale type kraan, vooral voor kinderen, ouderen, mensen met een permanente of tijdelijke handicap of gewoon... als je je handen vol hebt in de keuken!
Welke types contactloze kranen bestaan er zoal?
Zoals we eerder al vermeldden, zijn automatische kranen niet langer alleen voor openbare plaatsen, ze worden ook thuis gebruikt. Er zijn kranen met één watertoevoer (alleen koud water) die perfect zijn voor bijvoorbeeld de handenwasser in je toilet. Daarnaast zijn er ook automatische mengkranen met twee watertoevoeren, koud en warm, geschikt voor de wastafel in de badkamer of de gootsteen in de keuken. Sommige fabrikanten ontwikkelden ze zelfs voor douches en baden, zodat je je waterverbruik beter onder controle hebt.
De juiste contactloze kraan kiezen
Enkele tips voor het kiezen van een contactloze kraan:
- Handenwasser: vrij korte uitloop, alleen koud water.
- Lavabo: eventueel langere uitloop, alleen koud water of mengkraan.
- Keukengootsteen: mengkraan met lange uitloop, draaibaar indien mogelijk (praktischer), en waarom niet met uittrekbare sproeier.
Wat met de installatie ?
Een ander groot voordeel van de contactloze kraan is dat hij verkrijgbaar is in allerlei designs die perfect passen bij je bestaande wastafel of gootsteen. Je hoeft niet je hele interieur of badkamer opnieuw in te richten! Bovendien maakt dit type kraan gebruik van dezelfde infrastructuur en bevestigingen als conventionele kranen. Je hebt dus geen speciale apparatuur nodig en je hoeft geen extra gaten te boren.
Alleen het type stroomvoorziening voor je infrarood sensorkraan heeft een invloed op de installatie en het onderhoud: voor een netvoeding moet er een stopcontact in de buurt van de wastafel of gootsteen zijn. Indien de stroomvoorziening via een lithiumbatterij in een klein kastje onder de wastafel gebeurt, is dit niet nodig. De levensduur van de batterij varieert van 3 tot 7 jaar, afhankelijk van hoe vaak de handenvrije kraan wordt gebruikt. In elk geval waarschuwt een knipperende rode LED je dat de batterij bijna leeg is en dat het tijd is om hem te vervangen. De batterij vervangen is heel eenvoudig en duurt maar een paar minuten.
Instellingen en andere faciliteiten
Daarnaast kun je de vertraging tussen het moment dat de waterstraal start en het moment dat hij stopt naar wens instellen, evenals de watertemperatuur en het bereik van de transmissiediode (je bepaalt of je je handen dichterbij of verder weg moet brengen om het water te laten stromen).
Geconnecteerde contactloze kranen !
Sommige kranen zijn uitgerust met een Bluetooth-verbinding waardoor ze kunnen communiceren met je smartphone of tablet. Dit betekent dat je de verschillende parameters die we net hebben genoemd op afstand kunt aanpassen, de staat van de batterij kunt controleren en gemakkelijk je verbruiksgegevens kunt raadplegen. De meest innovatieve infraroodmengkranen voor douche en/of bad bieden elk gezinslid de mogelijkheid om zijn eigen temperatuur en debiet in te stellen.