/getmedia/acc0f9a6-9e5d-40f5-8665-0e40e44dedfd/CHAU_sol.jpg?width=1920&height=595&ext=.jpg

Underfloor heating in the bathroom: the advantages at a glance

Are you playing with the idea of installing underfloor heating throughout your home or just in the bathroom? There are many advantages and disadvantages to this. It is therefore essential to find the right solution for your project. This is an important decision that has to be made before your home is built or renovated, since the floor has to be prepared for it. We spoke with Kenny Morris, expert in green energy solutions at Facq, to outline the pros and cons of underfloor heating in your home and bathroom.

Wat zijn de voordelen van vloerverwarming in je badkamer?

Kenny: “Je badkamer voorzien van vloerverwarming heeft zeker en vast heel wat voordelen. Wij kijken in de eerste plaats steeds naar het comfort van de klant. Vloerverwarming is de beste comfort oplossing, het geeft een constante en aangename warmte af waardoor je nooit met je blote voeten op een koude vloer staat en de ruimte steeds comfortabel verwarmd is. Ook wanneer je ‘s nachts naar het toilet gaat, geeft dit een heel aangenaam gevoel. 

Het grote voordeel is dat vloerverwarming een lage temperatuur oplossing is: door zijn verlaagd verbruik kan je genieten van een constante warmte zonder veel energie te verbruiken. Ik zou echter niet aanraden om enkel in je badkamer vloerverwaming te leggen, maar dit te installeren in de verschillende ruimtes en zelfs tot de volledige woning. Dit is veel voordeliger, aangezien de volledige installatie dan op een lage termperatuur kan gehouden worden en we minder beroep hoeven te doen op bijhorende onderdelen zoals extra pompgroepen en thermostaten.”

 

Vloerverwarming: een aanrader of niet?

Kenny: “Algemeen kunnen we stellen dat vloerverwarming vaak de meest voordelige oplossing is, zowel esthetisch en ecologisch als op vlak van comfort, indien ze geïnstalleerd wordt in meerdere ruimtes van de woning. Op die manier kan men optimaal gebruik maken een constante aangename omgevingstemperatuur in de woning op een zeer lage aanvoertemperatuur. Het is dus voordelig om je vloerverwarming door te trekken naar je badkamer, ookal volstaat ze op zich niet om de gewenste temperatuur te halen. Ze houdt de ruimte namelijk continu aangenaam warm zonder veel te verbruiken en kan worden gecombineerd met een meer esthetische oplossing dan de klassieke radiator, zoals een handdoekdroger of sierradiator.”

Wat zijn de nadelen van vloerverwarming in je badkamer?

Kenny: “Een badkamer is een moeilijke ruimte om op de gewenste temperatuur van 21°-24° te krijgen enkel en alleen door vloerverwarming. Aangezien het vloeroppervlak in een badkamer grotendeels wordt ingepalmd door sanitaire installaties en meubels, is het deel vrije vloer vaak te weinig om de nodige warmte te kunnen afgeven. Voor de woonkamer ligt dit anders, aangezien deze ruimte vaak meer oppervlakte aan onbezette vloer bevat en minder warm moet zijn dan de badkamer. Het voordeel hiervan is dan weer dat het volstaat om dit “tekort” aan te vullen met een esthetisch mooie oplossing zoals een handdoekdroger of sierradiator en het geheel dus heel strak blijft. Aangezien dit zowel op vlak van comfort als esthetiek de beste oplossing is, zie ik dit dus ook eerder als voordeel dan als nadeel.”