/getmedia/acc0f9a6-9e5d-40f5-8665-0e40e44dedfd/CHAU_sol.jpg?width=1920&height=595&ext=.jpg

Vloerverwarming in de badkamer : de voordelen op een rijtje

Speel jij met de gedachte om vloerverwarming te installeren in je volledige woning of enkel in de badkamer? Hiermee zijn heel wat voor- én nadelen verbonden. Het is dus essentieel om de juiste oplossing te vinden voor jouw project. Een belangrijke beslissing die moet genomen worden vóór de bouw of renovatie van je woning, aangezien de vloer hierop voorzien moet zijn. In dit geval is het dus steeds nuttig om eerst even langs te gaan bij een expert om de mogelijkheden en geschikte oplossingen voor jouw project te bekijken en te berekenen.Wij spraken met Kenny Morris, expert in groene energie oplossingen bij Facq, om de voor- en nadelen van vloerverwarming in je woning en badkamer al even in kaart te brengen.

Wat zijn de voordelen van vloerverwarming in je badkamer?

Kenny: “Je badkamer voorzien van vloerverwarming heeft zeker en vast heel wat voordelen. Wij kijken in de eerste plaats steeds naar het comfort van de klant. Vloerverwarming is de beste comfort oplossing, het geeft een constante en aangename warmte af waardoor je nooit met je blote voeten op een koude vloer staat en de ruimte steeds comfortabel verwarmd is. Ook wanneer je ‘s nachts naar het toilet gaat, geeft dit een heel aangenaam gevoel. 

Het grote voordeel is dat vloerverwarming een lage temperatuur oplossing is: door zijn verlaagd verbruik kan je genieten van een constante warmte zonder veel energie te verbruiken. Ik zou echter niet aanraden om enkel in je badkamer vloerverwaming te leggen, maar dit te installeren in de verschillende ruimtes en zelfs tot de volledige woning. Dit is veel voordeliger, aangezien de volledige installatie dan op een lage termperatuur kan gehouden worden en we minder beroep hoeven te doen op bijhorende onderdelen zoals extra pompgroepen en thermostaten.”

 

Vloerverwarming: een aanrader of niet?

Kenny: “Algemeen kunnen we stellen dat vloerverwarming vaak de meest voordelige oplossing is, zowel esthetisch en ecologisch als op vlak van comfort, indien ze geïnstalleerd wordt in meerdere ruimtes van de woning. Op die manier kan men optimaal gebruik maken een constante aangename omgevingstemperatuur in de woning op een zeer lage aanvoertemperatuur. Het is dus voordelig om je vloerverwarming door te trekken naar je badkamer, ookal volstaat ze op zich niet om de gewenste temperatuur te halen. Ze houdt de ruimte namelijk continu aangenaam warm zonder veel te verbruiken en kan worden gecombineerd met een meer esthetische oplossing dan de klassieke radiator, zoals een handdoekdroger of sierradiator.”

Wat zijn de nadelen van vloerverwarming in je badkamer?

Kenny: “Een badkamer is een moeilijke ruimte om op de gewenste temperatuur van 21°-24° te krijgen enkel en alleen door vloerverwarming. Aangezien het vloeroppervlak in een badkamer grotendeels wordt ingepalmd door sanitaire installaties en meubels, is het deel vrije vloer vaak te weinig om de nodige warmte te kunnen afgeven. Voor de woonkamer ligt dit anders, aangezien deze ruimte vaak meer oppervlakte aan onbezette vloer bevat en minder warm moet zijn dan de badkamer. Het voordeel hiervan is dan weer dat het volstaat om dit “tekort” aan te vullen met een esthetisch mooie oplossing zoals een handdoekdroger of sierradiator en het geheel dus heel strak blijft. Aangezien dit zowel op vlak van comfort als esthetiek de beste oplossing is, zie ik dit dus ook eerder als voordeel dan als nadeel.”