/getmedia/b986fcb2-ef73-4698-a43d-2dadbb5d3012/Duurzaamheid_10tips_header.jpg?width=1920&height=595&ext=.jpg

10 eenvoudige ideeën voor een duurzame badkamer

We worden om de oren geslagen met termen als duurzaamheid, ecologie en circulariteit. En terecht vinden wij, want willen we van onze planeet blijven genieten, dan kunnen we er maar beter spaarzaam mee omgaan. Al durft de term 'duurzaam' ook mensen afschrikken, want brengt dat niet vooral veel moeite en hoge kosten met zich mee? Dat een duurzame badkamer daarom geen totaalrenovatie vraagt, bewijzen we met deze blog.

Ontdek onze 10 tips voor een duurzame badkamer


  1. Installeer een waterbesparende douchekop

Prioriteit nummer één voor een duurzame badkamer: waterbesparing. Je hebt tegenwoordig verschillende manieren om water te besparen, maar één van de gekendste is een waterbesparende douchekop. Hij verbruikt veel minder water dan een traditionele douchekop (tot wel 60%!) en levert niet in op comfort. Ideaal!

2. Gebruik ecologische kranen

Naast waterbesparende douchekoppen, zijn er nu ook ecologische lavabomengkranen. Verschillende producenten ontwikkelden hiervoor hun eigen technologieën. De EcoSmart kranen van hansgrohe bijvoorbeeld, zorgen dat er een kleiner volume water uit je kraan stroomt. Als gebruiker merk je hier echter niets van. Het geheim? De straal wordt verrijkt met lucht, waardoor ze vol en weelderig blijft. Hansa introduceerde dan weer touchless kranen, waardoor water alleen stroomt wanneer het nodig is en Grohe komt met de SilkMove technologie, waarbij de middenpositie van de greep geen gemengd water geeft, maar alleen koud. Beweeg je naar links, dan pas krijg je warm water.

Hansgrohe Croma Eco

3. Recupereer water

Je kan ook water besparen door het te recupereren. Zo kan je regenwater opvangen en gebruiken om je toilet mee door te spoelen, je kleren te wassen of je tuin te besproeien. Maar wist je dat je ook douchewater kan recupereren? Hierbij wordt het weggespoelde water gefilterd en hergebruikt. Een bijkomend voordeel is dat ook de warmte gerecupereerd wordt, waardoor je minder energie verbruikt om het water opnieuw op te warmen.

4. Neem een douche in plaats van een bad

Een tip die je intussen vast wel kent, maar die zo eenvoudig is, dat hij wel in ons overzicht moest. Een gemiddelde douchebeurt van 9 minuten kost 70l warm water, een bad bijna het dubbele. Reken maar uit hoeveel water en geld je hier alleen al mee uitspaart. Heb je een waterbesparende douchekop of douche je minder lang, dan wordt het verschil zelfs nog groter.

Infrarood spiegel


6. Werk met duurzame materialen

Kies voor duurzame materialen die jarenlang meegaan. Solid surface – wat letterlijk ‘duurzaam oppervlaktemateriaal’ betekent – is zo’n materiaal en leent zich perfect voor wastafels, baden en douchebakken. Door het naadloos karakter blijft er geen water achter in hoekjes en naden en hebben bacteriën geen schijn van kans. Andere voorbeelden van duurzame materialen zijn hout, keramiek, acryl en geëmailleerd staal.

5. Ga voor een infraroodspiegel

Infraroodspiegels zijn hot! Letterlijk en figuurlijk. Een infraroodspiegel is een klein infraroodpaneel in de vorm van een spiegel, dat warmte afgeeft op muren, plafond en objecten in plaats van op lucht. Hierdoor krijg je een aangename warmte. Het is een milieuvriendelijke oplossing, gaat lang mee én zorgt ervoor dat condens voorgoed verleden tijd is. Niet te verwonderen dat ze zo populair zijn.



Facq creation - solid surface

7. Installeer een waterverzachter

Onbehandeld leidingwater kan je sanitaire installaties, verwarmingstoestellen en leidingen ernstig aantasten. Onzuiverheden en kalk kunnen immers leiden tot lekken, verstoppingen en corrosie. Hierdoor wordt de levensduur van kranen en installaties aanzienlijk korter, stijgt je energieverbruik en verspil je onnodig water. Dit maakt een waterverzachter absoluut een duurzame en slimme keuze. 

GeberitAquaclean Mera


10. Vermijd plastic flessen, installeer een watersysteem

Niet alleen in de badkamer kan je duurzame keuzes maken, ook in je keuken. Met de Grohe watersystemen heb je gefilterd (Grohe Blue Pure), gekoeld, bruisend (Grohe Blue Home) of kokend heet water (Grohe Red) rechtstreeks uit je keukenkraan. Hierdoor bespaar je aanzienlijk in plastic flessen en op energie. 

8. Opteer voor een douche-wc

Hoewel een douche-wc in veel landen al jaren de normaalste zaak van de wereld is, winnen ze sinds kort ook bij ons aan populariteit. En terecht! Het is praktisch, hygiënisch en, uiteraard, duurzaam. Het principe is heel eenvoudig: met één druk op de knop zorgt een douchestraal voor een bijzonder grondige, maar toch zachte en waterbesparende reiniging. Instant een schoon en fris gevoel!

 9. Kies een toilet met spaarknop

Een toilet is één van de grootste waterverbruikers in huis. Je kan echter aanzienlijk besparen door voor een toilet met spaarknop te kiezen. Deze bevatten een grote en kleine knop. Waar een traditioneel toilet 10l per beurt verbruikt, is dat bij een spaarknop tussen de 3l en 6l. Een kleine ingreep die een groot verschil maakt voor het milieu én je portefeuille.


Grohe Red
Laat je gidsen!

Maak een afspraak voor persoonlijk advies

Onze experts staan aan je zijde om je te begeleiden bij je keuzes.

Maak een afspraak