/getattachment/ae0a236c-f12a-4bf2-896b-128c6c0c46c2/Boilers_header.jpg?lang=nl-BE&width=1920&height=595&ext=.jpg

Een thermodynamische ketel: ecologisch en zuinig

Besparen op energie en het milieu beschermen? Kies voor een thermodynamische ketel: optimaliseert warm water en verlaagt energiekosten.

Een thermodynamische ketel: ecologisch en zuinig


Als je een evenwicht wil vinden tussen energie besparen en het milieu beschermen dan zijn innoverende oplossingen belangrijker dan ooit. Door de stijgende energieprijzen en de noodzaak om onze ecologische voetafdruk te verkleinen, is een thermodynamische ketel een vanzelfsprekende keuze. Dankzij de geïntegreerde warmtepomp maakt dit ecologische en budgetvriendelijke systeem gebruik van de warmte in de lucht om het water op temperatuur te brengen. Zo is modern comfort gegarandeerd zonder de natuur te schaden. Ontdek hoe deze spitstechnologie je warmwaterbereiding optimaliseert en tegelijkertijd de kosten doet dalen. Leer ook waarom het een duurzaam alternatief is voor iedereen die energie-efficiëntie wil combineren met verantwoordelijkheid voor het milieu.

Wat is een thermodynamische ketel?

Een thermodynamische ketel is een innovatief type boiler, ontworpen om een ecologisch en zuinig alternatief te bieden voor de traditionele elektrische boiler. Hij werkt dankzij een geïntegreerde warmtepomp die warmte uit de lucht gebruikt om het water in zijn reservoir continu te verwarmen. Dit proces is zuiniger dan het gebruik van een elektrische weerstand. Het voordeel: er wordt minder energie verbruikt wat betekent dat je energiekosten lager liggen.

De voordelen van het thermodynamische alternatief

Zuiniger

Een thermodynamisch toestel onttrekt tot 75% van de energie die nodig is om warm water te produceren rechtstreeks aan de omgevings- of buitenlucht. Hierdoor wordt het elektriciteitsverbruik beperkt. Dankzij een intelligente regeling verwarmen sommige toestellen alleen de hoeveelheid water die nodig is, waardoor nutteloze kosten vermeden worden. Met deze technologie kan je dan ook aardig wat besparen op je energiefactuur, zonder aan comfort in te boeten.

Duurzamer en ecologischer

Lucht is een hernieuwbare en onuitputtelijke energiebron waardoor een thermodynamische boiler duurzamer is dan andere manieren om warm water te produceren. Bovendien gebruiken sommige modellen het natuurlijke koelmiddel R290 dat de opwarming van de aarde helpt tegen te gaan. Ten slotte kan je een thermodynamische boiler combineren met zonnepanelen waardoor het hele systeem nog milieuvriendelijker wordt.

Gebruiksvriendelijk

Afhankelijk van je behoeften kan je kiezen uit verschillende capaciteiten: meestal tussen 150, 200 en 270 liter. Je kan dus een model kiezen dat perfect past bij wat jouw gezin nodig heeft, of je nu met drie of zes personen bent. Elk toestel is uitgerust met een intuïtieve display om de instellingen te regelen volgens het dag-/nachttarief.  Een thermodynamische boiler heeft een uitstekende warmte-isolatie en een laag geluidsniveau: op een afstand van 1 meter produceert een op de vloer gemonteerde ketel slechts 41 dB en een wandmodel zelfs niet meer dan 33 dB. Dit zorgt ervoor dat het een zeer comfortabel systeem is, dat de woonomgeving niet verstoort en toch warm water produceert zoals vereist wordt.

Een flexibele installatie

Sommige ketels kunnen lucht aanzuigen van binnen of buiten het gebouw waardoor je ze op verschillende plaatsen in je woning kan installeren. Zowel de kelder, de garage of de wasruimte kunnen in aanmerking komen.

Een langere levensduur

Als je een thermische boiler goed onderhoudt, dan kan die tussen de 15 en 20 jaar meegaan zoals hieronder wordt uitgelegd. Dat is een levensduur die over het algemeen langer is dan die van traditionele boilers.

De nadelen van dit type boiler

Hij is duurder bij aankoop

De initiële investering kan hoger liggen dan bij andere verwarmingsketels. De prijs varieert van 

€ 2 120 tot € 2 600. Maar deze investering kan in 2 tot 4 jaar worden terugverdiend doordat je op energiekosten kan besparen.

Hij neemt meer plaats in

Om de nodige warmte op te vangen heeft het toestel voldoende plaats nodig. De ruimte waarin de ketel wordt geïnstalleerd moet dus voldoende groot zijn om een constante luchttoevoer te garanderen en de efficiëntie te optimaliseren.

Hij is gevoeliger voor lage temperaturen

Hoewel sommige boilers goed functioneren bij buitentemperaturen van -5 °C à -7 °C, kunnen de prestaties van een thermodynamische boiler toch beïnvloed worden door erg lage temperaturen. Gelukkig zijn de meeste modellen voorzien van een elektrische weerstand die het overneemt wanneer de warmtepomp uitvalt.

Het onderhoud is complexer

Het onderhoud van een thermodynamische boiler is wat complexer dan dat van conventionele types. De warmtepomp en sensoren vereisen immers speciale aandacht.

Hij zorgt voor meer luchtvochtigheid

Door de omgevingslucht te gebruiken om water te verwarmen, kunnen deze systemen soms zorgen voor een hogere vochtigheid in de ruimte waarin ze geïnstalleerd werden. Zorg dus voor een aangepaste ventilatie.

Hoe kies je een thermodynamische boiler?


Wanneer je dit type verwarmingssysteem gaat kiezen, moet je rekening houden met een aantal criteria om een efficiënte en rendabele installatie te verzekeren.

Budget en premies

Het installatiebudget varieert tussen € 2 120  en € 2 600, in functie van de capaciteit en het merk. Hoewel dergelijke initiële investering misschien duur lijkt, kan je ze over het algemeen binnen 2 to 4 jaar terugverdienden doordat je lagere energiekosten hebt. Schakel een vakman in voor een correcte en veilige installatie. Dat is niet alleen essentieel om aan de veiligheidsnormen te voldoen, het is vaak ook de enige manier om in aanmerking te komen voor gewestelijke subsidies en premies. De totale kost van de installatie kan zo verminderd worden door ecologische keuzes te maken. In Brussel, Wallonië en Vlaanderen worden subsidies gegevens aan gezinnen die milieuvriendelijke energieoplossingen kiezen.

De tankinhoud

De tankinhoud moet overeenkomen met de warmwaterbehoefte van je gezin. Een tank van 150 liter is geschikt voor een stel of een klein gezin, terwijl een model van 200 of 270 liter ideaal is voor een huishouden van vijf of zes personen. Zorg ervoor dat je binnenruimte groot genoeg is voor de tank.

Plaatsing en ventilatie

Een thermodynamische boiler moet in een goed geventileerde ruimte worden geplaatst, die voldoende lucht kan aanvoeren om de nodige warmte op te vangen. Voldoende ventilatie is cruciaal om te vermijden dat de ruimte te vochtig wordt, waardoor er problemen met condensatie en schimmels kunnen ontstaan.

Luchtbronnen en configuratie

Sommige modellen kunnen zowel omgevingslucht als buitenlucht aanzuigen. Woon je in een koude regio, kies dan voor een model met een elektrisch verwarmingselement voor noodverwarming. Kies voor een muur- of vloermodel in functie van de beschikbare ruimte.

Energie-efficiëntie

Kies een model met een hoge prestatiecoëfficiënt (COP). Met modellen die je aan zonnepanelen of fotovoltaïsche installaties kan aansluiten, bespaar je nog meer energie.

Merk en garantie

Opteer voor een erkend merk en zorg ervoor dat je toestel een volledige garantie heeft om moeilijkheden te vermijden als er een probleem opduikt.

Hoe lang gaat een thermodynamische boiler mee?


De gemiddelde levensduur van een thermodynamische ketel ligt tussen de 15 en 20 jaar, als hij goed onderhouden wordt. Hier vind je enkele tips om de levensduur te optimaliseren:

  1. Regelmatig onderhouden: Laat een vakman jaarlijks je ketel onderhouden om te controleren of de warmtepomp, compressor en elektrische componenten werken zoals het hoort. Op die manier worden eventuele problemen opgespoord en aangepakt voor ze tot ernstigere storingen leiden.
  2. De filter reinigen: Reinig regelmatig de filter van de boiler om te vermijden dat stof en vuil zich ophopen waardoor het rendement van de boiler kan afnemen en er oververhitting kan ontstaan.
  3. Ontkalken: Ontkalk de tank om de twee à drie jaar, afhankelijk van de hardheid van het water in je regio. Veel kalkaanslag kan de prestaties verminderen en voortijdige slijtage veroorzaken.
  4. De isolatie controleren: Controleer of de thermische isolatie van de tank in goede staat blijft. Slechte isolatie kan leiden tot warmteverlies en een hoger energieverbruik.
  5. Voldoende ventileren: Zorg voor voldoende ventilatie in de ruimte waar de boiler wordt geplaatst. Een hoge luchtvochtigheid of een slecht geventileerde ruimte kan de prestaties verminderen en de onderdelen beschadigen.
  6. De bedrijfsparameters controleren: Houd parameters zoals watertemperatuur en tankdruk in het oog om ongewone schommelingen op te sporen. Die kunnen immers op een probleem duiden.

Ben je geïnteresseerd in een thermodynamische boiler?

Een thermodynamische boiler is een innovatieve, milieuvriendelijke oplossing om warm water te produceren. Dankzij de geïntegreerde warmtepomp wordt efficiënt gebruik gemaakt van warmte in de lucht waardoor je minder elektriciteit verbruikt en je ecologische voetafdruk tot een minimum wordt beperkt. Met een reeks capaciteiten voor alle soorten van gezinnen en geavanceerde functies zoals intelligente regeling, is dit verwarmingssysteem een comfortabele, flexibele en hoogwaardige optie. De initiële kost ligt dan wel iets hoger dan die van de traditionele systemen, maar de besparingen op je energiefactuur maken het op lange termijn een interessante investering. Bovendien kunnen gewestelijke subsidies en premies de kost verlagen.

Maar zoals elke moderne technologie moet ook de thermodynamische boiler regelmatig worden onderhouden en is installatie door een vakman vereist om ervoor te zorgen dat hij goed werkt. Zorg ook voor voldoende ventilatie in de ruimte waar de ketel wordt geïnstalleerd om vochtgerelateerde problemen te vermijden. Tot slot biedt dit verwarmingssysteem een combinatie van energiebesparing, duurzaamheid en comfort waardoor het een slimme keuze is voor iedereen die zijn impact op het milieu wil verminderen zonder aan comfort in te boeten.

Wil je graag meer informatie, vraag dan gerust advies aan de experts van het Groene Huis van Facq. Zij helpen je graag de thermodynamische boiler te kiezen die het best bij jouw situatie past.

Bezoek ons Groene Huis

Een innovatieve ervaring wacht op je in onze showrooms

Dankzij onze interactieve showroomervaring ontdek je alle oplossingen om je huis en badkamer energie- en waterbesparend te maken. Een innovatieve toepassing, die je helpt bij het maken van de beste keuze!

 

Vind een showroom