/getmedia/41ecc24b-2597-4b7a-92e4-46739cedfb60/smartcontrol-slider.jpg?width=1640&height=705&ext=.jpg

Hoe verbruik ik minder warm water?

Als je minder energie wil verbruiken, dan maakt een lager warmwaterverbruik echt een groot verschil. Hier zijn enkele tips en producten die je daarbij helpen.

In de badkamer, in de keuken, in de tuin of bij het schoonmaken… water wordt voor heel veel verschillende activiteiten gebruikt. En voor sommige, zoals afwassen en wassen, heb je natuurlijk warm water nodig. Dat verwarmde water vertegenwoordigt meer dan 40% van ons dagelijks waterverbruik. Een uitstekende reden dus om te proberen die hoeveelheid zoveel mogelijk te beperken en zo op energiekosten te besparen.

Tips en goede gewoonten

7% van ons warm water gebruiken we voor de afwas. 35% daarentegen gaat naar water dat we in de badkamer verbruiken. Laten we dat dus ’s van wat nader bekijken.

Neem liever een douche dan een bad

Gemiddeld gebruik je 60 liter water voor een douche en 200 liter voor een bad. De keuze is dus snel gemaakt: douchen komt als winnaar uit de bus! 

Hoe kies je een douche? Dat lees je hier.

Beperk de duur van je douche

Neem je een douche, dan verbruik je dus ‘maar’ 60 liter warm water… als je dat water tenminste niet langer dan een paar minuten laat lopen! Want de hoeveelheid water die je verbruikt bij een douche van 5 minuten is vergelijkbaar met wat nodig is om een bad voor de helft te vullen.

Dus: sluit de kraan wanneer je je inzeept en gebruik water alleen om je nat te maken en af te spoelen. 3 minuten zou ruimschoots moeten volstaan om je te wassen, haar (zelfs lang haar) inbegrepen.

En verder: gebruik een spaardouchekop, daar lees je verder meer over.

Toch een bad? Kies dan een compacte badkuip

Natuurlijk houdt niks je tegen als je liever een bad neemt. Om het waterverbruik dan toch te beperken, kan je kiezen voor een bad dat niet klein is – je moet je er uiteraard comfortabel in voelen – maar wel compact. Dat is vaak zo bij vrijstaande baden.

Ga voor een badverkleiner om je baby een badje te geven

Wat is het nut van een badverkleiner? Daarmee vul je alleen het deel van het bad dat je kindje echt gebruikt (en zo bespaar je dus water en energie). Bovendien helpt het ook je baby van de kraan weg te houden, waarmee het risico op brandwonden beperkt wordt. Extra veilig dus! Badverkleiners kan je gebruiken tot je kindje 2 jaar is en zijn makkelijk om op te bergen.

Verklein de afstand tussen de boiler en de kraan

Zo logisch en toch denk je er niet altijd aan: hoe dichter het punt waar warm water wordt geproduceerd ligt bij waar het wordt gebruikt, hoe sneller je warm water hebt. Tegelijkertijd vermijd je ook energieverlies, zeker als de leidingen goed geïsoleerd zijn.

Voorzie indien mogelijk dus leiding van maximaal 8 meter tussen de boiler en de keuken- en/of badkamerkranen.

EEN GOED GEKOZEN PRODUCT IS JE BESTE PARTNER

Alleen al bij de douche kan je je warmwaterverbruik drastisch verlagen door een spaardouchekop te gebruiken. En ook de kranen die je tegenwoordig op de markt vindt, zowel voor de keuken als de badkamer, laten je toe te besparen en zorgen bovendien voor extra comfort. Wat ook belangrijk is! Laten we even dieper ingaan op de verschillende producten en systemen die er te krijgen zijn.

Meest eenvoudig: de debietbegrenzer

Dit toestel installeer je makkelijk tussen de douchekop en de waterleiding of tussen de waterleiding en de kraan en vermindert de hoeveelheid water wanneer je de kraan opent aangezien het debiet constant blijft.

Meer lucht = minder water

Door lucht onder druk toe te voegen aan het water dat uit de kraan komt, kan je met een mousseur 30 tot 60% water besparen.

Eén uitloop en hendel

Gebruik je een mengkraan met een enkele uitloop en slechts één hendel, dan moet je minder lang wachten voor het water de gevraagde temperatuur bereikt. Zo verbruik je minder dan 6 liter per minuut.

Overvloedig, zacht en licht

Wat dacht je van een spaardouchekop? Die verdeelt minder water, ofwel door lucht aan het water toe te voegen, ofwel door van elke druppel een heleboel piepkleine druppeltjes te maken. Resultaat: een gevoel van overvloed voor een verbruik van 9 liter water per minuut (of zelfs minder) tegenover 20 liter met een ‘normale’ douchekop. Kers op de taart: het water van je douche omhult je in een zalig gevoel van zachtheid en lichtheid.

Wanneer technologie en besparing hand in hand gaan

Met een thermostatische kraan krijgt het water zeer snel de goede temperatuur én bewaart het die want de kraan zelf regelt de aanvoer van warm en koud water. Zelfs wanneer je de kraan dichtdraait om je in te zepen.

Een digitale kraan voor de lavabo of douche gaat nog een stap verder en geeft je de mogelijkheid om heel precies het debiet en de temperatuur van het water te regelen. Soms kan zelfs de voorkeur van elke gebruiker afzonderlijk worden opgeslagen.

Ten slotte is er nog de digitale douchekop die gelinkt is aan een app: daarmee leg je je doelstellingen qua waterverbruik vast en ontvang je gegevens op lange termijn over je verbruik.

Ontdek de nieuwste producten in onze showroom, want om goed te kiezen is het belangrijk dat je de producten ‘in het echt’ ziet, voelt en vergelijkt. Onze experts beantwoorden met veel plezier al je vragen!


Newsletter

Blijf op de hoogte

Nieuws, trends en promo's...

Abonneer je op onze maandelijkse newsletter

Schrijf je in
Laat je gidsen!

Maak een afspraak voor persoonlijk advies

Onze experts staan aan je zijde om je te begeleiden bij je keuzes.

Maak een afspraak