Zonneboiler versus warmtepompboiler: wat moet ik kiezen? | Facq
Facq

Zonneboiler versus warmtepompboiler: wat moet ik kiezen? 

Categorie: Verwarming

 

Met de grotere bewustwording voor het milieu en de ecologische voetafdruk die we achterlaten, blijft het aanbod aan ‘groene alternatieven’ ook steeds maar groeien. Groene alternatieven voor verwarming, energie, waterbehandeling, elektriciteit en ga zo maar even door. De resem aan ‘groen’ doet je door de bomen het bos niet meer zien in sommige gevallen…

Wil jij ook duurzaam verwarmen? Dan behoren een zonneboiler of een warmtepompboiler zeker tot de mogelijkheden. Maar welke nu te kiezen?

Wanneer een zonneboiler kopen?

Een zonneboiler is een boiler gekoppeld aan zonnecollectoren op je dak. De warmte wordt dus rechtstreeks verkregen van de grootste warmtebron die we kennen: de zon.

Zoals je misschien al wel vermoedt, dienen er leidingen van je zonneboiler naar je zonnepanelen op het dak gelegd te worden. Daarnaast wil je met de zonnepanelen zoveel mogelijk zonlicht opvangen, want meer zonlicht betekent meer warmte. Een zuidgericht dak is dus ideaal, maar lang niet altijd het geval… Reken ook erbij dat de zonnepanelen bij voorkeur onder een hoek tussen 20 en 60° dienen geplaatst te worden.

En het rendement van een zonneboiler installatie? Wel, verschillende factoren dienen steeds in beschouwing genomen te worden… Maar afhangend van je verbruik, eigenschappen van je badkamer (heb je bv. een douche, of bad?) kan tot 60% van de warmwaterproductie afgehandeld worden door de zonneboiler installatie!

Wat betreft het prijskaartje dien je gemiddeld 4.500 a 5.000 euro (excl. BTW) neer te tellen voor een volledige zonneboiler installatie. De plaatsingskosten zitten hier meestal bij inbegrepen. Vergeet niet dat je beroep kan doen op een aantal premies bij het kopen van een zonneboiler!

Of een warmtepompboiler kopen?

Een warmtepompboiler installatie dient volledig binnenshuis geplaatst te worden en haalt warmte uit de omgevingslucht. Een voor de hand liggend voordeel dat direct hierbij komt kijken, is dat er geen kap- of breekwerk dient uitgevoerd te worden voor bijvoorbeeld leidingen naar het dak (in het geval van een zonneboiler). Met andere factoren zoals de oriëntatie van je dak etc. dien je logischerwijze ook geen rekening te houden.

Een warmtepompboiler wordt vaak een plug-and-play installatie genoemd, wat wijst op het makkelijke (en goedkopere) installatieproces.

Maar rendeert zo’n warmtepompboiler eigenlijk wel? Wel, net zoals bij een zonneboiler, dien je rekening te houden met de noden van je huishouden en je verbruik… Een warmtepompboiler maakt immers gebruik van een elektrische weerstand die in werking treedt bij nood aan een grote hoeveelheid warm water. En daar zit dan ook het spreekwoordelijke ‘addertje onder het gras’: in vergelijking met een zonneboiler, verbruikt de warmtepompboiler nog altijd meer elektriciteit. Maar ten opzichte van een elektrische boiler dan wel een stuk minder! Een warmtepompboiler kopen is dan ook vooral slim in het geval van een elektrische boiler.

De prijs? Wel, een warmtepomp installatie is zonder twijfel een stuk goedkoper dan een zonneboiler systeem. Reken een gemiddelde van 3.000 a 3.500 euro (excl. BTW en plaatsing) voor een warmtepompboiler. Maar onthoud dat, uitgezonderd in een handvol gemeenten, er geen subsidies worden toegekend voor warmtepompboilers!

Duurzaam verwarmen kan je jaarlijks honderden euro’s besparen, dat staat als een paal boven water! Plan jij ook het duurzame pad op te gaan? Aarzel dan zeker niet ons te contacteren!

#verwarmen #zonneboiler #ketel   Share on Google Share on Twitter Share on Facebook

Deel dit artikel op: