Zelf een inloopdouche maken? Niet zonder deze tips | Facq
Facq

Zelf een inloopdouche maken? Niet zonder deze tips 

Categorie: Badkamer

Ben je dolverliefd op de strakke no-nonsense-look van een inloopdouche, maar speelt het budget je parten? Goed nieuws: zelf een inloopdouche maken is helemaal niet zo moeilijk. Al ga je natuurlijk beter niet onbezonnen te werk. In dit artikel lijsten we de belangrijkste aandachtspunten op, zodat je dadelijk aan de slag kunt met voldoende kennis van zaken. 

Je badkamer letterlijk naar een hoger niveau tillen

In nieuwbouwwoningen vormen inloopdouches meestal geen probleem, omdat het hoogste punt van de afvoerpijp in recente woningen gewoonlijk onder het vloerniveau ligt. Bij oudere woningen is dat jammer genoeg niet zo vanzelfsprekend. In zulke woningen is de kans groot dat je (een gedeelte van) de badkamervloer moet verhogen vooraleer je een inloopdouche kunt maken.

De afvoerleiding laten hellen

Als afvoerleiding kies je het best een buis van flexibel pvc, die je makkelijk in een hoek kunt plooien om voldoende helling te krijgen.

Een inloopdouche maken met een onzichtbare afvoer

Begin niet aan de ondervloer vooraleer je een afvoer hebt gekozen. Daar moet je straks namelijk een uitsparing voor voorzien. Voor een strakke, naadloze look raden we een douchegoot of een wandafvoer aan.

Vochtbestendige ondervloer

Installeer draagbalken bovenop de afvoerleiding, gevolgd door een vochtbestendige ondervloerplaat. Die mag je gerust zonder primer rechtstreeks betegelen met flexibele tegellijm.

De tegels voegen

Na vierentwintig uur zijn de tegels klaar om gevoegd te worden. Gebruik silicone of polymeerkit voor de naden tussen de vloer en de wanden en flexibele voegmortel voor de overige voegen.

De douchewanden bepalen het onderhoudsgemak

Behalve hun luxueuze uitstraling hebben inloopdouches nog een groot voordeel: ze zijn veel makkelijker schoon te maken dan gewone douchecabines, omdat er veel minder randjes zijn. Heeft jouw inloopdouche glazen douchewanden? Opteer voor een coating tegen kalkaanslag voor nog meer onderhoudsgemak.

Meer weten over inloopdouches? Bezoek een Facq-showroom voor tips en advies.