Welke warmtepomp kiezen voor jouw huis? | Facq
Facq

Welke warmtepomp kiezen voor jouw huis? 

Categorie: Verwarming

 

Je huis verwarmen met een warmtepomp is een energiezuinige keuze. Een warmtepomp haalt de warmte uit de lucht of uit de grond en is daarom een mooie investering in hernieuwbare energie. Zeker als je huis een goed geïsoleerde nieuwbouw is, past een warmtepomp perfect in het plaatje. Je vermindert je ecologische voetafdruk én verbruikt spaarzaam energie. Een win-winsituatie.

 

Warmtepomp: lucht of water?

Grofweg kunnen we twee soorten warmtepompen onderscheiden. Warmtepompen die warmte aan de buitenlucht onttrekken en warmtepompen die warmte uit de bodem halen. Beide hebben hun specifieke werking en voor- en nadelen. Ook hun prijskaartje verschilt aanzienlijk.

Luchtwarmtepomp

Een luchtwarmtepomp laat warmte circuleren tussen je huis en de buitenlucht. Deze soort warmtepomp vormt een mooie aanvulling op je verwarmingsinstallatie – ze kan je verbruik 30 tot 40 procent doen dalen. Een luchtwarmtepomp met extra hoog rendement fungeert ook als een vochtregulator en helpt om het binnenklimaat aangenaam droog te houden.

Geothermische warmtepomp

Het woord zegt het zelf: ‘geo’ verwijst naar de aarde en ‘thermisch’ naar warmte. Een geothermische warmtepomp haalt warmte uit de aardbodem en is dus een hoogst efficiënte verwarmingsbron. Nóg efficiënter dan een luchtwarmtepomp zelfs. Maar er zijn ook nadelen verbonden aan de geothermische warmtepomp. Het is zonder meer de duurste optie én de installatie ervan vraagt om voldoende plaats rondom je huis, want voor een geothermische warmtepomp moeten leidingen in de grond aangelegd worden. Eerder een grote investering dus ... maar dan wél eentje die voor een uiterst efficiënt energieverbruik zorgt.

Zuinig verbruik

Wie zijn huis of sanitair water verwarmt door middel van een warmtepomp is niet langer afhankelijk van fossiele brandstoffen. Je verlaagt je CO₂-uitstoot aanzienlijk en maakt zo je ecologische voetafdruk weer een stukje kleiner. Ten slotte draag je niet alleen bij aan een duurzamere planeet, ook je energiefactuur zal dankzij je besparingen rooskleuriger ogen.

Ontdek de verschillende warmtepompen en hun voordelen in het Groene Huis van Facq.

#energie besparing #verwarmen #warmtepomp   Share on Google Share on Twitter Share on Facebook

Deel dit artikel op: