Welke soorten warmtepompen zijn er en welke moet ik kiezen? | Facq
Facq

Welke soorten warmtepompen zijn er en welke moet ik kiezen? 

Categorie: Verwarming

Als gevolg van de stijgende energieprijzen van de laatste jaren zijn heel wat groene alternatieven heel populair geworden bij de gewone consument. De warmtepomp is daar één van. Met een warmtepomp kan je zelf je woning van verwarming of warm water voorzien. Wat de warmtepomp juist zal genereren, hangt af van het type warmtepomp dat je wil installeren. Dit zijn de verschillende soorten warmtepompen.

Soorten warmtepompen

Grofweg zijn er twee grote groepen warmtepompen. Enerzijds heb je de warmtepompen die hun warmte onttrekken van de buitenlucht. Dit zijn de zogenaamde lucht warmtepompen. Anderzijds heb je een type warmtepompen die hun warmte onttrekken uit de aardbodem, de zogenaamde bodem warmtepompen of aarde warmtepompen. Bij elk van beide types bestaan er nog verschillende varianten, afhankelijk van de functie die ze uiteindelijk zullen hebben.

Lucht warmtepompen

Bij de lucht warmtepompen kan je een onderverdeling maken tussen de lucht lucht warmtepomp en de lucht water warmtepomp. De warmtepomp lucht lucht zal zijn warmte onttrekken uit de buitenlucht en zal de warme lucht in de woning uitblazen. De lucht lucht warmtepomp zal dus de woning verwarmen met behulp van warme lucht.

Het andere type warmtepomp dat werkt op basis van buitenlucht is de lucht water warmtepomp. Dit type warmtepomp zal warmte uit de buitenlucht ontrekken en hiermee warm water genereren voor het sanitair in de woning.

Geothermische warmtepompen

De warmtepompen die warmte onttrekken uit de aardbodem worden ook wel eens geothermische warmtepompen genoemd. Ook bij deze groep warmtepompen bestaan er verschillende varianten. Enerzijds kan je kiezen voor een horizontale captatie, indien je veel plaats hebt. Anderzijds kan je ook kiezen voor een verticale captatie. Hierbij worden buizen in de grond geplaatst door middel van putboringen. Voor een verticale captatie heb je minder plaats nodig, maar dien je wel diepe putten te boren.

De geothermische warmtepompen zijn veel efficiënter dan de lucht warmtepompen, maar zijn aan de andere kant ook duurder. Er is immers heel wat voorbereidend werk uit te voeren vooraleer je de warmtepomp kan installeren.

Welk type warmtepomp plaatsen?

Welke type warmtepomp je moet kiezen hangt eerst en vooral af van het doel waarvoor je de warmtepomp wil plaatsen. Wil je een warmtepomp plaatsen om verwarming in je woning te genereren, of wil je eerder warm water voor sanitair genereren?

Een andere criterium waarop je het type warmtepomp kan kiezen is op basis van de prijs. Zoals gezegd zijn geothermische warmtepompen heel wat duurder dan de aerothermische warmtepompen. Heb je dus niet zo’n groot budget ter beschikking, dan kies je best voor een lucht warmtepomp.

Tot slot moeten ook enkele omgevingsfactoren gunstig zijn. Een geothermische warmtepomp met horizontale captatie kan je natuurlijk enkel plaatsen indien je voldoende plaats hebt, zoals bijvoorbeeld een grote tuin. Een lucht warmtepomp kan je bijvoorbeeld enkel plaatsen indien er voldoen luchtcirculatie is.