Water besparen: 5 handige tips | Facq
Facq

Water besparen: 5 handige tips 

Categorie: Badkamer

In de badkamer verbruiken we het meeste water. Toch zijn er heel wat eenvoudige manieren om water te besparen. Met de juiste basics én accessoires dring je je waterverbruik een heel eind terug.

1. Water besparen met de juiste douchekop

De douche instappen en warm water voelen stromen, perfect op temperatuur, is één van die alledaagse dingen die we niet meer kunnen missen. Toch staan die momentjes van totale ontspanning gelijk aan een groot waterverbruik. De snelste en meest eenvoudige manier om lief te zijn voor je portemonnee en water te besparen? Installeer een spaardouchekop! Zo'n handig accessoire geeft maximaal zeven liter water per minuut. Zo verbruik je tot twintig procent minder energie en water. Blijf dus gerust zonder schuldgevoel vijf minuutjes langer onder de douche staan.

2. Herbruik de warmte

Niet bang om de grote middelen boven te halen in je zoektocht naar een lagere waterfactuur? Neem dan een stielman onder de arm en laat een WTW installeren. Een wat? Een warmteterugwinningunit. Een fijn concept waarmee je warmte uit de afvoerlucht en het afvoerwater herbruikt. Warm afvoerwater wordt langs de koude waterleiding geleid waardoor de thermostaatkraan minder warm water nodig heeft. Zo laat je je gasverbruik dalen met gemiddeld dertig procent.

3. Energiebesparende kranen

De wastafelkraan zetten we dagelijks misschien wel twintig keer aan en uit. Maar snel wat water laten lopen zonder te letten op de stand van de temperatuurhendel betekent wel dat de cv-ketel aanslaat en gas verbruikt. Kies daarom voor een energiebesparende wastafelkraan die in de energiebesparende stand nooit warm water verbruikt.

4. Investeer in de juiste cv-ketel

Liever naar de kern van de zaak? Bekijk je cv-ketel dan even. Die is immers goed voor twee derde van de CO2-uitstoot van je huishouden. Wie zijn verbruik wil beperken, installeert het best een hoogrendementscombiketel. Zo'n energiezuinige ketel kan, zeker in combinatie met een zonneboiler, tot 75 procent minder energie verbruiken. Probeer de afstand tussen cv-ketel en kraan zo klein mogelijk te houden. Zo heb je sneller warm water.

5. Ledlampen zijn zuiniger

Nu je toch je goede voornemens in praktijk omzet, kun je meteen ook besparen op elektriciteit. Ban die ouderwetse, energievretende gloeilamp en ga volledig voor ledlampen. Die zijn veel zuiniger en leveren je per jaar gemiddeld een extraatje van 60 euro op.

#water besparen   Share on Google Share on Twitter Share on Facebook

Deel dit artikel op: