Facq

Verwarmingssystemen: kiezen wat bij je past 

Categorie: Verwarming

 

Nu de dagen kouder worden, zijn we maar al te blij met het verwarmingssysteem in onze woning. De ene verwarmt zich graag aan het haardvuur, de andere kruipt liever tegen de radiator aan. Wat ook je voorkeur wegdraagt: in een moderne woning is centrale verwarming onontbeerlijk. Maar welke verwarmingssystemen zijn er beschikbaar? En wat zijn hun specieke voor- en nadelen? Wij maken je wegwijs in de wereld van de verschillende verwarmingselementen.

 

Hoe werkt vloerverwarming?

 

De oude Romeinen wisten het al: vloerverwarming is een uiterst aangenaam én efficiënt verwarmingssysteem om je huis te allen tijde op temperatuur te houden wanneer het buiten koud is. Bij vloerverwarming worden de leefruimtes verwarmd door een netwerk van kanalen die zich in de vloer bevinden. Op die manier wordt de warmte over een groot oppervlak verspreid en gelijkmatig verdeeld over de ruimte. Daarom leent vloerverwarming zich goed voor grote ruimtes zoals de woonkamer of de eethoek. Omdat de warmte zich wel iets trager verspreidt, is het aangeraden om vloerverwarming te combineren met radiatoren, bijvoorbeeld in de badkamer of slaapkamer.

De voordelen van vloerverwarming?

  • Plaatsbesparing: geen zichtbare radiatoren, want de vloer verdeelt de warmte over de oppervlakte.
  • Geen last van tocht of stofcirculatie in huis.
  • Volledig verborgen in de vloer.
  • Laat toe om de kamertemperatuur zo’n 2 graden Celsius lager in te stellen, voor dezelfde gevoelswarmte als die van radiatoren.
  • Besparing van 10 procent op je verwarmingskosten.

 

De mogelijkheden van radiatoren

Vroeger waren radiatoren een noodzakelijk kwaad in huis, omwille van hun weinig fantasierijke design. Gelukkig is daar verandering in gekomen. Tegenwoordig kan je radiatoren kiezen die perfect passen bij je interieur. De afmetingen worden bijvoorbeeld afgestemd op de grootte van de ruimte waarin de radiator geïnstalleerd wordt. In een kleine badkamer kies je voor een discrete plintradiator, of beter nog: een handddoekradiator die design met functionaliteit combineert. Heb je een grote woonkamer? Dan zijn paneelradiatoren een mooie oplossing. Kortom, met radiatoren als verwarmingssysteem combineer je indrukwekkende looks met een efficiënte verwarming van je woning. Je maakt het zo opvallend of discreet als je zelf wil.

 

Convectoren: van alle verwarmingssystemen de meest onderschatte

Convectorwarmte wordt minder vaak overwogen als verwarmingssysteem voor je woning. Toch hebben convectoren zeker hun voordelen. Ze nemen minder plaats in dan radiatoren en doordat ze ook minder warmte vasthouden, kan je ze makkelijker bijstellen. Het gevolg? Efficiënter verwarmen en dus besparen! En net als vloerverwarming, blijven convectoren voor het grootste deel verborgen – als je tenminste kiest voor inbouwbare vloerconvectoren.

Nieuwsgierig naar de verschillende mogelijkheden om het juiste verwarmingssysteem te kiezen voor jouw woning? Bekijk dan onze ecologisch verantwoorde verwarmingssystemen in de catalogus ‘Het Groene Huis’, of loop eens binnen in een van onze Groene Huizen. Je vindt er één in elke showroom. Onze experts helpen je daar graag verder met deskundig advies.