Tips om makkelijk water te besparen in en rond het huis | Facq
Facq

Tips om makkelijk water te besparen in en rond het huis 

Categorie: Waterbeheer

Een gemiddelde Belg verbruikt gemiddeld 110 liter drinkwater (of elf volle emmers) per dag. Drinkwater is erg kostbaar. Het loont daarom de moeite om, net zoals we vandaag steeds bewuster omgaan met onze energie, ook na te gaan hoe we water kunnen besparen. Van ‘Dagen zonder vlees’ naar ‘Dagen zonder water’? Zo’n vaart zal het wellicht niet lopen, maar met deze praktische tips kun je je ecologische voetafdruk alvast stevig verkleinen.

Water besparen in de keuken

Laat tijdens de afwas de kraan niet openstaan, maar vul gewoon de afwasbak. Stroomt er eerst heel wat koud water weg? Vang dit op en gebruik het om de planten water te geven, of geef het aan je hond of kat. Heb je een afwasmachine? De nieuwste modellen verbruiken minder water dan wanneer je afwast met de hand. Zet dan wel de machine pas aan als ze helemaal vol is. En spoel zeker niet eerst alle borden af met warm water; dat is pure verspilling.

Minder waterverbruik in de tuin

Besproei je moestuin alleen als het al een hele tijd droog weer is. Je kunt beter ineens een kwartier lang water gieten, dan dagelijks enkele minuten. De planten wapenen zich op die manier beter tegen de droogte. Kies in de tuin zeker voor regenwater, en giet liever met een gieter dan met de tuinslang: je zult vanzelf zuiniger omspringen met het water!

Badkamertips voor minder waterverspilling

De keuze is vanaf nu snel gemaakt: douchen kost je 60 liter, terwijl je voor een warm bad al gauw 120 liter water nodig hebt. Train jezelf ook om korter te douchen: een minuutje minder lang douchen bespaart algauw een emmer water. Reken maar uit! Je kunt bijvoorbeeld de kraan uitzetten tijdens het inzepen. Of installeer een spaardouchekop. Die verbruikt maar de helft van een gewone douchekop.

Ook op het toilet kun je aardig wat water besparen. Installeer een dubbele spoelknop; dan kun je kiezen tussen weinig (3 liter) of veel (6 liter) water om door te spoelen. Sluit sowieso je wc aan op regenwater. Er is geen enkele reden om drinkwater te gebruiken voor het doorspoelen.