Tips om je gemiddeld waterverbruik te verminderen | Facq
Facq

Tips om je gemiddeld waterverbruik te verminderen 

Categorie: Waterbeheer
gemiddeld waterverbruik

Drinkbaar water is zijn naam ‘het blauwe goud’ vandaag meer dan ooit waard. Als we even naar de cijfers kijken, weten we waarom: een Belgisch huishouden gebruikt zijn wasmachine zo’n 235 keer per jaar. Dat is goed voor een gemiddeld waterverbruik van 70 tot 120 liter per jaar per gezin. Ondertussen telt België ongeveer 3,5 miljoen families. Een simpel rekensommetje toont aan dat België zo’n 420.000.000 liter water per jaar verbruikt, alleen al om kleren te wassen.

Met enkele eenvoudige tips kun je je waterverbruik aanzienlijk terugschroeven, zonder er enig nadeel van te voelen. Zo draag je je steentje bij aan het milieu en verlaag je je waterfactuur permanent.

Waterlekken: kleine lekken maken grote rivieren!

Het laatste druppeltje water dat onvermoeid uit de kraan lekt is iedereen wel bekend … Of een waterleiding die lekt en maar niet hersteld raakt? Jawel, waterverspilling zit ‘m in de kleine dingen. Een lekkende kraan, een slecht afgesloten waterleiding, een verouderde wasmachine of slecht doorspoelend toilet kost je jaarlijks tientallen kubieke meters aan kostbaar drinkwater. Terwijl een druppelende kraan je ‘maar’ 4 liter per uur kost, verlies je hierdoor al snel 35.000 liter of 35 kubieke meter water per jaar!

  • Wist je dat maar liefst 20 procent van het gemiddelde waterverbruik van gezinnen te wijten is aan waterlekken?

Je gemiddeld waterverbruik: volg je waterfactuur op

Laat ons zeggen dat de doorsnee Belg 110 liter drinkbaar water per jaar verbruikt. Je eigen waterfactuur biedt uiteraard niet altijd een realistisch beeld van hoeveel water je exact verbruikt. Je bevindt je namelijk vaak buitenshuis en consumeert ook water op je werk of op school. En dan is er nog het water dat nodig is om je groenten te kweken, je kleding te produceren, …

Natuurlijk betekent dat niet dat jij – als particulier – geen flinke inspanningen kunt leveren om je verbruik onder bedwing te houden! Onze tip? Volg je waterverbruik goed op en vergelijk je nieuwste waterfactuur met de vorige. Wanneer je verbruik plots de hoogte in gaat, heb je wellicht te maken met een lek.

Het waterverbruik van je gezin berekenen

Hoe zit het met jouw waterverbruik? Ben je een zuinige verbruiker, behoor je tot de middenmoot of ben je een ‘big spender’? Bereken je waterfactuur op de website van de Vlaamse Milieumaatschappij.