Stinkende afvoer? Zo pak je het aan! | Facq
Facq

Stinkende afvoer? Zo pak je het aan! 

Categorie: Waterbeheer

In moderne woningen is de badkamer zo veel meer dan het kleine kamertje van weleer. De badkamer van tegenwoordig is een luxeoord, een oase van rust, dé plek bij uitstek voor ‘wellness at home’… Maar wat als een stinkende afvoer plots de rust in je badkamer verstoort? Moet je de onaangename geur maskeren met de luchtverfrisser, of gewoon het raam even open zetten? Dan kun je net zo goed dweilen met de kraan open … Hoe je zo’n stinkende afvoer dan wel aanpakt? Dat lees je hier!

 

Oorzaken van een stinkende afvoer

Een rioolgeur in huis heeft verschillende mogelijke oorzaken. Dit zijn de twee meest voorkomende:

 

1.      Geen water in het afvoerputje

Normaal gezien staat er altijd een beetje water in het afvoerputje om rioollucht tegen te houden. Als je je waterleiding echter weinig of een tijdje niet gebruikt, verdampt het water in het zogenaamde stankslot of de ‘zwanenhals’ van het afvoerputje en krijgt rioolgeur vrij spel.

Zo los je het probleem op

Geurhinder van dit kaliber los je op door wat water in de afvoer te gieten. Eenvoudiger kan niet! Vertrek je binnenkort met vakantie en wil je voorkomen dat een rioolgeur je tegemoetkomt bij je thuiskomst? Sluit vlak voor je vertrek de afvoerputjes in je huis af met een speciale dop. Heb je niet meteen een geschikte dop in huis? Een scheutje slaolie in de afvoer werkt vaak even goed! Het olielaagje op het water zorgt ervoor dat het water minder snel verdampt.

 

2.      Probleem met de afvoerleiding

Heb je water in de afvoer gegoten maar blijft de rioolgeur alsnog hangen? Dan ligt de oorzaak van het probleem waarschijnlijk bij een slecht verluchte afvoerleiding. Bij hevige regenval neemt de afvoerleiding te weinig lucht op, wat ervoor zorgt dat de rioolgeur in de leiding zich in de verkeerde richting verplaatst.

Zo los je het probleem op

In dit geval is het aangeraden om een loodgieter in te schakelen. 

#douche #hygiëne #kuisen   Share on Google Share on Twitter Share on Facebook

Deel dit artikel op: