Regenwaterrecuperatie – Wat als je regenwaterput droog staat? | Facq
Facq

Regenwaterrecuperatie – Wat als je regenwaterput droog staat? 

Categorie: Waterbeheer

Wist je dat Belgen gemiddeld 100 liter leidingwater per dag verbruiken? Dat komt neer op wel 36500 liter per jaar! Geen wonder dat almaar meer gezinnen een regenwaterrecuperatiesysteem laten installeren. Hoe zo’n systeem werkt? Zodra het regent, wordt het regenwater gefilterd en opgevangen in de regenput. Vervolgens stuwt een regenwaterpomp het regenwater naar je huis. Zo vervang je tot wel 60 procent van je leidingwater door gefilterd regenwater. Maar wat als het te weinig heeft geregend en je regenwaterput droog staat?

Je regenwaterput bijvullen

Als je regenwaterput droog staat, is meteen bijvullen de boodschap. Dat kun je gewoon handmatig met de tuinslang doen, maar er bestaan ook automatische systemen. Zo hoef je zelf geen oogje meer in het zeil te houden en ben je altijd gerust dat er straks voldoende water uit de kraan komt.

Bijvullen met een vlotter

Een speciale vlotter in je regenwaterput zorgt dat er automatisch leidingwater wordt bijgevuld zodra het waterpeil in de put zich op het allerlaagste niveau bevindt. De vlotter stuurt een signaal naar een elektroventiel, dat de put vervolgens bijvult met leidingwater tot aan het hoogste niveau van de vlotter. Het nadeel van dit systeem is dat er algauw 500 tot 3000 liter water in één keer wordt bijgevuld, wat vaak meer is dan nodig. Voor regenwaterrecuperatiesystemen die met een dompelpomp werken, is er echter geen alternatief bijvulsysteem mogelijk.

Bijvullen met een automatisch omschakelsysteem

Een automatisch omschakelsysteem werkt eveneens met een vlotter die het waterniveau in de regenput detecteert, maar bij dit systeem staat er ook nog eens een bakje leidingwater bovenop de pomp gemonteerd. In dat bakje bevindt zich een tweede vlotter, een beetje zoals de vlotter in de spoelbak van je toilet. Zodra het waterpeil in de regenwaterput te laag is, schakelt het ventiel op de aanzuigleiding van de pomp om naar het bakje met leidingwater. Vanaf dan komt er alleen nog leidingwater uit je kranen tot de vlotter in de regenwaterput weer voldoende water detecteert. In tegenstelling tot het gewone systeem met een vlotter, vult dit systeem dus enkel het leidingwater bij dat je werkelijk verbruikt. Dit systeem is helaas niet mogelijk als je een regenwaterrecuperatiesysteem met dompelpomp hebt.