Profiteer van een verlaagd btw-tarief bij verbouwing nu het nog kan! | Facq
Facq

Profiteer van een verlaagd btw-tarief bij verbouwing nu het nog kan! 

Categorie: Badkamer

 

Je woning verbouwen om ze energiezuiniger te maken, of gewoon omdat je badkamer aan vernieuwing toe is: wie gedurende enkele jaren in een huis woont, krijgt onvermijdelijk last van de ‘renovatiekriebels’. Is het bij jou ook zover? Dan hebben we goed nieuws. Als je verbouwt, kun je dat nog altijd doen tegen een verlaagd btw-tarief van 6 procent. Aan welke voorwaarden je project in dat geval moet voldoen? Dat leggen we je hier uit.

 

Renovatiewerken tegen 6 procent btw

Sta je op het punt om je huis te renoveren of herstellingswerken te laten uitvoeren? Dan informeer je je het best op voorhand over de mogelijkheid om te verbouwen tegen een verlaag btw-tarief. Voor verbouwingswerken uitgevoerd in een privéwoning moet je namelijk niet de gangbare 21 procent betalen, maar slechts 6 procent btw. Een pak minder, dus.

Voorwaarden voor verbouwing tegen verlaagd btw-tarief

Om te genieten van dat verlaagde btw-tarief van 6 procent voor verbouwingen, moeten de renovatiewerken wel voldoen aan enkele voorwaarden. De verbouwings- of herstellingswerken moeten namelijk uitgevoerd worden in een woning die:

  • uitsluitend wordt gebruikt als privéwoning (of waarin slechts een ‘bijkomstig gedeelte’ van de beschikbare ruimte benut wordt om een beroep uit te oefenen – bijvoorbeeld een praktijk- of consultatieruimte),
  • en minstens 5 jaar geleden voor het eerst in gebruik genomen.
  • Werken uitgevoerd door een gecertifieerd bedrijf.

Bovendien moeten de renovatiewerken:

  • rechtstreeks aan de eindgebruiker (namelijk de eigenaar of huurder) gefactureerd worden,
  • en betrekking hebben op de woning zelf.

Ook geldig voor een tweede verblijf

Ben je eigenaar van een tweede verblijf of een vakantiewoning? Ook dan geniet je bij verbouwingen van het verlaagde btw-tarief, want voor dit woningtype zijn dezelfde voorwaarden van kracht.

Tip: Vergeet niet om vóór de renovatiewerken een stedenbouwkundige vergunning bij de stad of gemeente aan te vragen voor je (ver)bouwplannen. Zonder die toestemming is er van verbouwen namelijk geen sprake.