Je water verwarmen met zonne-energie: de voor- en nadelen | Facq
Facq

Je water verwarmen met zonne-energie: de voor- en nadelen 

Categorie: Verwarming

 

De populairste toepassing van zonne-energie is het verwarmen van water. Logisch, want we hebben het hele jaar warm water nodig. De zon kan daarbij instaan voor ongeveer 50% van de warmteproductie in huis. Zijn er alleen voordelen aan het verwarmen van water met zonne-energie, of zijn er ook nadelen?

 

De zonneboiler produceert gratis warm water

Om water te kunnen verwarmen met zonne-energie, heb je een zonneboiler nodig. Die bestaat uit drie elementen: de zonnecollectors, de boiler en het zonnestation. Het systeem gebruikt de zonnewarmte om sanitair warm water te produceren. Dit verwarmde water gebruiken we onder meer om een heerlijke douche te nemen en de afwas te doen.

Water verwarmen met zonne-energie: de voordelen

Het grote voordeel van een zonneboiler is de gratis energie die hij levert. Voor de zon moeten we namelijk niet betalen en de warmte die hij produceert, zet de zonneboiler om in warm water. Dit laat je toe om heel wat kosten te besparen. Op onze energiefactuur is warm water namelijk verantwoordelijk voor ongeveer 20% van de kosten. Denk maar eens na over wat je uitspaart door je water te verwarmen met behulp van de zon! Bovendien verwarm je het water op een milieuvriendelijke manier, want er komt geen schadelijke CO2 vrij tijdens het omzetten van de energie.

Water verwarmen met zonne-energie: de nadelen

Natuurlijk moet je wel een investering doen om van zonne-energie te kunnen profiteren. Je moet namelijk een zonneboiler laten installeren. Gelukkig is elke plek die geniet van een aantal uren zonneschijn, geschikt voor de installatie van zo’n zonneboiler.

De uitstraling van je woning gaat er wel een beetje op achteruit, maar dat mag niet opwegen tegen de vele voordelen die het met zich meebrengt. Bovendien zijn onderzoekers druk in de weer om dakpannen te ontwikkelen die de zonne-energie kunnen opvangen.

Wens je meer informatie over zonneboilers en het verwarmen van sanitair water met zonne-energie? Surf dan naar de website van “Het Groene Huis” of breng een bezoekje aan een van onze Groene Huizen

#energie besparing #verwarmen   Share on Google Share on Twitter Share on Facebook

Deel dit artikel op: