Je regenwaterinstallatie optimaal benutten met een goede waterfilter | Facq
Facq

Je regenwaterinstallatie optimaal benutten met een goede waterfilter 

Categorie: Waterbeheer

Het Belgische klimaat, daar komt af en toe wel wat regen bij kijken, niet? Regenwater dat je makkelijk kunt terugwinnen en gebruiken, bijvoorbeeld voor tuinonderhoud en huishoudelijke taken. Voor die huishoudelijke taken is de waterkwaliteit natuurlijk essentieel. Een degelijke regenwaterfilter dus ook!

Regenwater, is dat wel hygiënisch?

Een regenwaterrecuperatiesysteem met waterfilter filtert de vuiligheid uit het opgevangen regenwater. Opgelet: gefilterd regenwater is geen drinkwater.

Regenwaterrecuperatiesysteem

Het regenwater dat op je dak terechtkomt, wordt opgevangen en gefilterd.

Een betonnen waterput kan de zuurtegraad van het regenwater neutraliseren, maar een waterfilter in de put verbetert de kwaliteit van het opgevangen regenwater nog meer. Tegenwoordig gebruikt men steeds vaker een synthetische tank met een zelfreinigende waterfilter.

Het gefilterde water komt terecht in de regenwaterput of het regenwaterreservoir, terwijl het vervuilde water apart wordt afgevoerd. Vervolgens stuwt een regenwaterpomp via een apart circuit het zuivere regenwater naar je woning. Soms plaatst men een tweede waterfilter tussen de tank en pomp.

Een regenput of –tank vermindert bovendien de druk van fikse regenbuien op het rioleringsnet.

Investeren in regenwaterinstallatie

Elke Belg verbruikt dagelijks gemiddeld 110 liter water. Een regenwaterinstallatie levert je een flinke besparing op op je jaarlijkse waterfactuur en doordat regenwater geen kalk bevat, gaat het ook de slijtage van je wasmachine tegen. Dat klinkt wel als een investering, maar wat kost zo’n installatie?

De prijs van een regenwaterinstallatie is afhankelijk van de toepassing die je ermee voor ogen hebt. Wil je een waterton voor gewoon tuinonderhoud en het wassen van je auto? Dan is het prijskaartje natuurlijk een pak lager dan dat van een volledige installatie met filters, tank en pomp, die je gebruikt om huishoudelijke taken uit te voeren en de wc door te spoelen.

Wil je toch zo’n volledige installatie? Goed nieuws: je kunt de prijs toch nog een beetje drukken aangezien je gemeente je hiervoor een subsidie kan toekennen.