Hoe schimmel verwijderen in de badkamer? | Facq
Facq

Hoe schimmel verwijderen in de badkamer? 

Categorie: Inspiratie

 

Vocht en warmte vormen de ideale broedplaats voor schimmels. Twee elementen die veelvuldig aanwezig zijn in de badkamer. Heb je te kampen met zwarte schimmel in je badkamer? In dit artikel lees je hoe je die verwijdert en op welke manier je schimmels vermijdt.

 

Hoe ontstaat schimmel?

Schimmels ontstaan op plekken waar het warm en vochtig is. Ze gedijen dan ook uitstekend in badkamers. Als je je badkamer te weinig verlucht of ventileert, is de kans op schimmels groot. Nadat je een deugddoende douche of een heet bad nam, condenseert de stoom van het warme water op koude oppervlakken zoals het raam, de spiegels en de muren. Als die langere tijd vochtig blijven, nestelt de schimmel zich er langzaam. Vooral hoeken, voegen en kitranden zijn plaatsen waar een schimmel zich thuisvoelt. Controleer je badkamer regelmatig. Schimmel is lelijk, veroorzaakt een muffe en vieze geur, maar is bovenal ongezond!

Schimmel verwijderen in de badkamer

Er bestaan verschillende manieren om schimmel in de badkamer te verwijderen. We hebben de efficiëntste op een rijtje gezet:

Je kan schimmel eenvoudig verwijderen met soda. Hiervoor los je zes gram soda op in één liter heet water. Wrijf het mengsel vervolgens met een borstel over de aangetaste plekken. Spoel het geheel nadien met proper water.

Een ander middel tegen schimmel is bleekwater. Meng drie vierde bleekwater met een vierde kraantjeswater in een spuitfles (bijvoorbeeld een lege fles van een schoonmaakproduct of een plantensproeier). Spuit het mengsel op de aangetaste plaatsen en herhaal dat enkele dagen na elkaar. Je moet geen doek gebruiken, louter het product spuiten volstaat. Je zal zien dat de schimmelvlekken na enkele dagen verdwenen zijn.

Een laatste mogelijkheid zijn anti-schimmelproducten. . Als je die wil gebruiken, moet je rekening houden met de mengverhoudingen. Hoe heftiger de schimmel, hoe sterker je middel moet zijn.

Schimmel voorkomen

De voornaamste vereiste om schimmel te voorkomen is ventilatie en verluchting. Je kan de badkamer verluchten door het raamp te openen of de deur op een kier te zetten na je stomende douche. Een ventilatiesysteem is eveneens een goede optie.

Door de verwarming in de badkamer aan te zetten vóór je in bad gaat, condenseert de waterdamp minder snel tegen de muren. Hierdoor is er eveneens minder kans op schimmel.

Een laatste tip om schimmels te voorkomen: verwijder het vocht in de badkamer (in de douche, op de ramen en spiegels) met een handdoek of aftrekker. 

#tegels #hygi├źne #kuisen   Share on Google Share on Twitter Share on Facebook

Deel dit artikel op: