Hoe kun je kalkaanslag voorkomen in de badkamer? | Facq
Facq

Hoe kun je kalkaanslag voorkomen in de badkamer? 

Categorie: Badkamer

Wanneer je net een nieuw stel blinkende kranen hebt laten installeren, wil je niet dat kalkaanslag de pret bederft. Maar hoe hou je je badkamer optimaal blinkend? Wij geven enkele handige tips!

Waterontharder voorkomt kalkaanslag

Drinkwatermaatschappijen controleren onze waterleidingen elke dag, maar in sommige streken is het leidingwater nu eenmaal harder. Boosdoener? Calcium en magnesium (ofte: kalk) in het leidingwater. Dat hard water leidt onvermijdelijk tot kalkaanslag op je kranen, waardoor je zowat elke dag spons en emmer zou kunnen bovenhalen. De oplossing? Installeer een waterontharder, een waterzuiveringsinstallatie in miniatuurvorm. Deze beschermt de leidingen, zorgt voor zachtere handdoeken en  beschermt apparatuur zoals koffiezetapparaten enz., Voorkomt ook een hoger energieverbruik.

Start to swipe!

De meest efficiënte manier om kalkaanslag te slim af te zijn, is simpelweg meteen droog vegen. Gebruik een zachte, droge handdoek om je kraanwerk, douchescherm of bad af te drogen. Want als je na elk gebruik de natte oppervlakte droogt, krijgt kalk geen kans. Zo voorkom je kalkaanslag en hoef je ook geen dure onderhoudsproducten in huis te halen. Heb je toch nog een vlek? Spoel dan even overvloedig na met water en een zacht schoonmaakproduct.

Antikalkmiddeltjes van Tante Kaat

Wie zijn kranen optimaal blinkend wil houden, vermijd best al té agressieve schoonmaakproducten. Ook sprays gebruik je beter niet, omdat die wel eens het binnenwerk van de kraan kunnen aantasten. Wat kan je dan wel gebruiken? Citroenzuurhoudende producten én een huishoudproductje uit grootmoeders tijd: azijn. Let wel op dat je azijn niet te lang laat inwerken en je nadien overvloedig afspoelt met lauw water. Ook een mengseltje van tandpasta en bruistabletten zou helpen om hardnekkige kalkvlekken in de kiem te smoren. En als je graag je auto onderhoudt, heb je vast wel autowas staan. Smeer een dun laagje op kranen of tegels zodat de kalk zich niet kan hechten. 

#Kalkaanslag voorkomen   Share on Google Share on Twitter Share on Facebook

Deel dit artikel op: