Hoe het optimale rendement halen uit je zonnepanelen? | Facq
Facq

Hoe het optimale rendement halen uit je zonnepanelen? 

Categorie: Inspiratie

Heb je zopas een grote investering gedaan voor het plaatsen van zonnepanelen? Dan wil je natuurlijk dat deze zonnepanelen een maximaal rendement behalen. Zo kan je immers je investering sneller terugverdienen. Het rendement van zonnepanelen hangt in de eerste plaats of van het type zonnecellen, en ook van het merk. Maar ook wanneer je je zonnepanelen hebt aangekocht, kan je er nog voor zorgen dat je je rendement maximaliseert. De volgende elementen zijn belangrijk: de oriëntatie van je zonnepanelen, de hoeveelheid schaduw op je zonnepanelen en de installatie van specifieke apparatuur.

De oriëntatie van zonnepanelen

In een land waar het klimaat niet echt optimaal is, zoals in België, is de oriëntatie van zonnepanelen een heel belangrijk aandachtspunt wanneer je het rendement van de zonnepanelen wil maximaliseren. Je zonnepanelen moeten steeds in de optimale positie naar de zon toe geplaatst worden. Heb je een hellend dak, met één zijde naar het noorden, en een zijde naar het zuiden, dan is het evident dat je je zonnepanelen naar de zuidkant richt. Je kan je zonnepanelen ook naar het zuidoosten of het zuidwesten richten, en eventueel naar het oosten of het westen. Richt je zonnepanelen in geen geval naar het noorden.

Hou ook rekening met de optimale hellingsgraad. Deze bedraagt tussen de 30° en de 40°. In de winter staat de zon lager, wat wil zeggen dat je je zonnepanelen in de winter best een grotere hellingsgraad meegeeft, met name 45°.

Schaduw vermijden

Zones met schaduw op je zonnepanelen hebben dikwijls een groter effect op het rendement van je zonnepanelen dan vele mensen weten. Soms kan een klein stukje schaduw het rendement van je zonnepanelen bijna naar nul herleiden.

Hoe komt dat? Omdat de zonnecellen in de fotovoltaïsche panelen in serie geplaatst zijn. In dat geval is het rendement van je zonnepaneel maar zo groot als dat van de zwakste schakel. Heeft 1 paneel een laag rendement als gevolg van schaduw, dan heeft dit een effect op je hele installatie. Probeer de installatie van zonnepanelen dichtbij bomen of hoge gebouwen steeds te vermijden. Je kan er ook voor kiezen om je zonnecellen in parallel te plaatsen.

Extra apparatuur voor een optimaal rendement

Er bestaan heel wat apparaten en tools op de markt die het rendement van je bestaande zonnepanelen nog kunnen verhogen. Hier zijn er enkele:

  • MPPT of Maximum power Point Tracking, is een elektronische regulator die het rendement van je zonnepanelen met een derde kan doen toenemen.
  • Trackers zijn apparaten waarmee je je zonnepanelen het traject van de zon doorheen de dag kan doen volgen. Hierdoor hebben je zonnepanelen doorheen de dag steeds de optimale oriëntatie, en dus ook het optimale rendement. Dat rendement kan met behulp van een tracker met 30% tot 40% stijgen.
  • Een folie die je op je zonnepanelen kleeft: het idee dat je het rendement van je zonnepanelen kan verhogen met een simpele folie klinkt bizar. En toch … Het bedrijf SolOptics heeft een zelfklevende folie ontworpen de het rendement van zonnepanelen met een factor 12 kan vermenigvuldigen. Dat heeft een test van het National Renewable Energy Laboratory uitgewezen. Deze folie imiteert de functie van de lens, en verbetert haar doeltreffendheid.

Wil je meer informatie over hoe zonnepanelen kunnen bijdragen tot een energiezuiniger verbruik? Neem dan zeker eens een kijkje op Het Groene Huis en  kom zo meer te weten over energiebesparende maatregelen in huis!

#energie besparing   Share on Google Share on Twitter Share on Facebook

Deel dit artikel op: