Hoe een condensatieketel kiezen? | Facq
Facq

Hoe een condensatieketel kiezen? 

Categorie: Verwarming

 

Vandaag worden er bijna uitsluitend nog condensatieketels geplaatst. Die besparen dan ook de meeste energie. De condensatieketel recycleert namelijk warmte, waardoor het minder energie verbruikt. Ben jij op zoek naar een condensatieketel? Dan ken je best deze verschillen!

 

Open of gesloten condensatieketel

Er bestaan twee soorten condensatieketels, je hebt een gesloten versie en een open versie. De gesloten condensatieketels verbruiken lucht van buitenaf, de open variant verbruikt lucht van uit de stookplaats. Afhankelijk van je keuze varieert ook de ventilatie van de opstellingsruimte of stookplaats. Bij gesloten ketels heb je enkel bovenventilatie nodig, terwijl bij een open ketel onder- en bovenventilatie nodig is. Daarbij heeft een open ketel een schoorsteen nodig om de verbrandingsgassen af te voeren. Bij de gesloten condensatieketel volstaat een afvoerbuis.

Dit maakt een gesloten toestel veiliger dan de open condensatieketel. Ook is het mogelijk om de gesloten ketel (ongeveer) overal te installeren.

Een wand- of vloerketel

Deze keuze hangt af van de plaats die beschikbaar is voor het plaatsen van een condensatieketel. Er bestaan zowel wandmodellen als vloerketels. De wandketels nemen zeer weinig plaats in en werken met een afvoersysteem voor de verbrande gassen. Vloerketels nemen iets meer plaats in, maar hebben vaak een groter vermogen.

Het vermogen van de condensatieketel

Het rendement van de condensatieketel ligt het hoogst als de warmtelichamen perfect afgestemd zijn op de verwarmingsketel. Hiervoor moet het juiste vermogen bepaald worden door de installateur. Voor een gewoon geïsoleerde woning is 1 kW per 10m2 voldoende.

De combinatie met vloerverwarming is de perfecte situatie, maar ook een aansluiting op radiatoren of luchtverwarming is mogelijk. Om nóg zuiniger om te springen met energie, kan je de condensatieketel zelfs combineren met een warmtepomp!

Aardgas of stookolie?

Je hebt keuze tussen twee brandstofmogelijkheden als je voor een condensatieketel kiest. Zo is er de mogelijkheid op stookolie of aardgas. Het rendement van een ketel op aardgas ligt net iets hoger dan deze op stookolie en is bovendien ook iets milieuvriendelijker.

#energie besparing #verwarmen #condensatieketel   Share on Google Share on Twitter Share on Facebook

Deel dit artikel op: