Hoe de juiste badkamertegels kiezen? | Facq
Facq

Hoe de juiste badkamertegels kiezen? 

Categorie: Inspiratie

Het plaatsen van tegels is nog steeds één van de toppers in de badkamer. Badkamertegels bieden natuurlijk enkele grote voordelen ten opzichte van andere materialen, zoals hout of natuursteen. Omwille van de populariteit van badkamertegels, vind je ze vandaag de dag in verschillende maten en kleuren. En dit maakt het kiezen van badkamertegels al heel wat complexer. Indien je al een idee hebt wat je wil voor je badkamer, kan je al heel wat mogelijkheden uitsluiten. Maar indien je nog geen idee hebt welk soort tegels je graag zou willen plaatsen in de badkamer, kan het kiezen van tegels heel moeilijk zijn.

Spelen met kleuren

De kleur en de afmetingen die je kiest hebben immers een grote invloed op de uitstraling van je badkamer. Vaak worden bijvoorbeeld donkere tegels afgeraden aangezien ze je badkamer uiteraard donkerder, maar ook kleiner laten ogen. Dat zorgt voor een benauwder gevoel in de badkamer. Lichte tegels daarentegen, zullen je badkamer lichter en groter doen lijken, en zorgt dus voor een opener gevoel in de badkamer.

Daarnaast kan je natuurlijk ook spelen met licht, door bijvoorbeeld verschillende tinten met elkaar te mengen. Meestal wordt dan gekozen voor een donkere kleur van tegels voor de vloer, aangezien donkere tegels minder onderhoud vragen, en lichte tegels voor de badkamerwand. Ook het mengen van verschillende tinten kan dus voor heel wat verrassende effecten zorgen.

Afmetingen van badkamertegels

Ook afmetingen van badkamertegels hebben een invloed op de uitstraling van je badkamer. Hoe groter de tegels, hoe groter de badkamer lijkt. Grote badkamertegels zijn daarentegen niet altijd geschikt voor kleine badkamers. In dat geval zal je immers al snel moeten snijden in de tegels, wat een onverzorgde indruk nalaat. Kleine tegels bieden dan weer het voordeel dat je er heel wat mogelijkheden mee hebt in kleine ruimtes.

Naast de klassieke vierkante badkamertegels heb je tegenwoordig ook een grote keuze uit rechthoekige badkamertegels. Dit soort tegels gebruik je echter best niet voor de vloer, maar eerder voor de wanden.

Badkamertegels in verschillende materialen

Naast kleur en afmeting is het soort materiaal natuurlijk het derde grote aandachtspunt bij het kiezen van badkamertegels. Het is vooral het soort materiaal dat immers een invloed zal uitoefenen op de prijs. De regel hierbij is: hoe ambachtelijker geproduceerd, hoe duurder de tegel.

Wat het soort tegels betreft heb je verschillende mogelijkheden. Je kan kiezen voor klassiekers zoals keramische tegels en mozaïektegels, of allerlei nieuwe soorten tegels die de laatste jaren op de markt zijn gekomen.

Keramische tegels, of volkeramische tegels worden vaak gekozen omwille van hun stevigheid. Volkeramische tegels zijn volledig uit hetzelfde soort klei opgebouwd, en kunnen dus tegen een stootje. Keramische tegels zijn omwille van hun stevigheid ook iets duurder dan bijvoorbeeld geglazuurde tegels.

Mozaïektegels zijn natuurlijk ook een klassieker in de badkamer. Mozaïektegels zijn al decennialang op de markt, maar worden nog steeds frequent gekozen als bekleding voor de badkamerwand. En daar zijn natuurlijke goede redenen voor.  Mozaïektegels zijn vaak klein en te verkrijgen in verschillende kleuren. Hierdoor kan je als ontwerper heel wat mooie kleurnuances aanbrengen, die dat tikkeltje extra geven in de badkamer.

Een laatste, veel voorkomend materiaal voor badkamertegels, is natuursteen. Dit materiaal zorgt voor een unieke look in de badkamer, maar er hangen wel enkele grote nadelen aan vast. Vooral op vlak van onderhoud vergt natuursteen veel meer dan de andere materialen.

Je badkamer succesvol ontwerpen is geen zeker gemakkelijke opgave. Ruimtelijke indeling is van cruciaal belang en niet altijd even evident... Facq's badkamerplanner is de perfecte tool om je nieuwe badkamer op voorhand vorm te geven!

#badkamer kleuren #tegels   Share on Google Share on Twitter Share on Facebook

Deel dit artikel op: