Het waterverbruik in je badkamer beperken | Facq
Facq

Het waterverbruik in je badkamer beperken 

Categorie: Waterbeheer

Een badkamer is de plek bij uitstek waar veel water vloeit. En daar is uiteraard niets mis mee. Wie geniet er niet graag van een heerlijk warm bad of een uitgebreide douche? Toch loont het meer dan de moeite om het waterverbruik in het oog te houden, zeker als er meerdere personen van de badkamer gebruikmaken. Gelukkig zijn er oplossingen voorhanden om het gemiddelde waterverbruik te verminderen. En die hebben alleen maar voordelen, zowel voor het milieu als voor je portemonnee.

Gemiddeld waterverbruik: cijfers om van te duizelen

Ons gemiddeld waterverbruik bedraagt 110 liter per dag per persoon. Bij een gemiddelde douchebeurt verbruik je zo’n 40 tot 55 liter water. Een ligbad kan tot 150 liter bevatten. Als we onze tanden poetsen, zijn we al snel 1 à 2 liter water kwijt. En bij het doorspoelen van het toilet wordt er 9 tot 12 liter water opgesoupeerd. Deze cijfers liegen niet en het waterverbruik onder de loep nemen is sowieso een goede zaak. De volgende stap bestaat erin om middelen te vinden om het in te dijken.

Waterverbruik verminderen: enkele eenvoudige tips

Om te beginnen kan je om je toilet in de badkamer door te spoelen perfect regenwater gebruiken. Een regenwaterpomp levert je na verloop van tijd een fraaie som geld op. Met een aantal eenvoudige tips kom je ook al een heel eind: laat het water niet lopen tijdens het tanden poetsen en om water te besparen neem je beter een douche dan een bad. Vermijd ook lekkende kranen want een lekkende kraan verspilt gemiddeld 35 m2 per jaar wat overeenkomt met een bedrag van 110 euro per jaar.

Waterverbruik inperken met spaardouchekop en eengreepskranen

Een spaardouchekop bespaart tussen de 40 en 50 procent water en laat de helft minder water door dan een ‘gewone’ kraan. Spaardouchekoppen werken met een vernuftig systeem dat lucht door het water mengt en laat heel kleine druppeltjes door de douchekop. Je doet er ook goed aan om eengreepskranen te gebruiken. Bij tweegreepskranen heb je twee handgrepen (één voor koud en één voor warm) waardoor het langer duurt vooraleer het water de juiste temperatuur bereikt. Bij eengreepskranen heb je ook minder energie nodig om het water te verwarmen.

Voor meer tips over energie besparen en je waterverbruik verminderen: zie Het Groene Huis.