Het keukensanitair: van spoeltafel tot keukenkranen | Facq
Facq

Het keukensanitair: van spoeltafel tot keukenkranen 

Categorie: Inspiratie

In de ‘natte zone’ van de keuken worden groenten gesneden en gewassen, worden borden afgewassen, wordt voedsel ontdooid, enzovoort. Ongeveer 60% van het werk in de keuken gebeurt aan de spoeltafel. Het is dus van belang dat je gootsteen praktisch is en het koken vereenvoudigt. Bovendien kan het uitzicht van je keukenkranen en spoelbakken je keuken extra cachet geven.

Spoeltafels in alle vormen en maten

Een spoeltafel is een zeer belangrijk onderdeel van de keuken en bepaalt ook de uitstraling van je keuken. Daarom is het aangeraden om voor een spoelbak te kiezen die aansluit bij de stijl van je keuken. Een afwijkende spoelbak kan daarentegen wel voor een leuk accent zorgen, zo lang er niet te veel stijlen gemengd worden.

 

Bij Facq zijn er spoeltafels beschikbaar in verschillende groottes, dieptes en vormen. Er dienen dus verschillende afwegingen gemaakt te worden bij het kiezen van een spoelbak. Ten eerste is de grootte en de hoeveelheid van de spoelbakken een belangrijk aandachtspunt. Het is bijvoorbeeld aangeraden om rekening te houden met de beschikbare keukenruimte en je eigen behoeftes. Grote gezinnen zullen meer nood hebben aan meerdere en grotere gootstenen, net zoals mensen zonder vaatwasser of mensen die vaak groenten wassen. Twee spoelbakken zijn daarnaast vaak de meest praktische oplossing, zodat er één kuip is om af te wassen en één kuip om af te spoelen.

Ten tweede zijn er spoeltafels beschikbaar met dieptes tussen 18cm en 30cm. Voor grote mensen is een ondiepe spoelbak meestal functioneler, omdat ze dan minder hun rug moeten buiten. Toch kan een diepe spoelbak erg handig zijn als je bijvoorbeeld potten en pannen afwast die te groot zijn voor de vaatwasser.

Ten slotte bestaan spoeltafels in verschillende vormen. Er zijn ronde spoelbakken, vierkante spoelbakken, d-vormige spoelbakken en er zijn ook praktische hoekmodellen beschikbaar. Welke gootsteen je kiest hangt vooral af van je eigen esthetische voorkeuren; wat betreft functionaliteit is vooral de grootte en de hoeveelheid van de spoelbakken belangrijk.

Spoeltafels in allerlei materialen

Bij Facq kan je kiezen tussen spoeltafels in inox, aardewerk en synthesemateriaal. Elke materiaal heeft zo zijn eigen voor- en nadelen.


Inox wordt het vaakst gebruik als materiaal voor spoelbakken. Inox is een sterk materiaal en heeft bijna een oneindige levensduur. Bovendien staat inox bekend voor zijn chemische neutraliteit, zodat levensmiddelen niet bederven wanneer ze in aanraking komen met dit materiaal. Daarnaast is inox bestand tegen corrosie, waardoor men ook vaak naar inox verwijst als ‘roestvrij staal’ of RVS. Inox is ook bestand tegen hitte en uiterst hygiënisch. Als nadeel van inox wordt vaak verwezen naar het feit dat inox gevoelig is voor kalkaanslag, waardoor sporen krassen kunnen ontstaan.

Spoelbakken uit aardewerk of keramiek hebben het voordeel dat er een glazuurlaag in het oppervlak verwerkt is. Daardoor is je spoeltafel hard en sterk, en bovendien bijzonder krasbestendig. De glazuurlaag is ook snel en eenvoudig schoon te maken. Een nadeel is echter dat keramische spoeltafels erg gevoelig zijn voor beschadigingen.

 

Tenslotte zijn er nog spoelbakken die gemaakt zijn uit synthesemateriaal of kunststof. Ook dit materiaal heeft als voordeel dat je spoeltafel hard en hygiënisch is. Bovendien is kunststof goedkoop en gemakkelijk te onderhouden. Minder voordelig is dat kunststof niet altijd goed bestand is tegen felle kleurstoffen.

Kraanwerk spoelbak – Mooie & functionele kranen

Het kraanwerk van de keuken wordt vaak het meest op de proef gesteld in de keuken. Daarom voorziet Facq een aanbod kranen die niet enkel mooi, maar ook uiterst functioneel zijn

Er zijn twee soorten mengkranen: de gewone mengkraan en de ééngreepsmengkraan. De gewone mengkraan bestaat uit twee aparte kranen, één voor warm water en één voor koud water. Deze kraan heeft een traditioneel uitzicht en wordt daarom vaak gekozen voor keukens in retro stijl. De ééngreepsmengkraan is praktischer en heeft slechts één hendel zodat je de warm/koud water verhouding en het waterdebiet gemakkelijk kan regelen. Daarnaast zijn er keukenkranen beschikbaar met enkele handige technische snufjes, zoals kranen met een uittrekbare sproeikop die het gebruikersgemak sterk verhogen. Er wordt bovendien steeds vaker rekening gehouden met het milieu. Zo zijn er bijvoorbeeld keuken kranen met debietbegrenzers en/of zuiverende filters.

 

Wat betreft het uitzicht van de keukenkranen zijn kranen met een metalen, beschermende afwerking in gesatineerd chroom, nikkel, palladium, inox en alluminium erg populair. Ook de minimalistische kranen zijn nog steeds in de mode.

#keukenkraan   Share on Google Share on Twitter Share on Facebook

Deel dit artikel op: