Flink besparen dankzij een zonneboiler | Facq
Facq

Flink besparen dankzij een zonneboiler 

Categorie: Verwarming

 

Over zonne-energie is al heel wat inkt gevloeid, maar we kunnen het niet vaak genoeg herhalen: met natuurlijke energie kan je flink wat besparen in huis. Een zonneboiler is daar een mooi voorbeeld van. Wist je dat de zon voor gemiddeld 50 procent van de warmwaterproductie van een gezin kan instaan? Waarom je dan nog blauw betalen aan warm water en verwarmingskosten? Wij zetten de voordelen van zonneboilers voor je op een rij.

 

Hoe werkt een zonneboiler?

Een zonneboiler bestaat uit een opslagvat, dat 100 tot 500 liter water bevat, en zonnecollectoren op het dak. De zonnecollectoren nemen de energie van de zon op en zetten die om in warmte-energie. Via een warmtedragende vloeistof wordt die warmte vervolgens naar het opslagvat gestuurd, waar het water wordt opgewarmd. De zonnecollectoren kunnen het water in het opslagvat verwarmen tot boven de 60 °C. Is er onvoldoende zonlicht? Geen probleem, een zonneboiler is steevast uitgerust met een bijverwarming, die overneemt indien nodig.

De voordelen van een zonneboiler

Het spreekt voor zich dat je met een zonneboiler bespaart. Zeker in een groot gezin zal je die besparing snel terugzien op de energiefactuur.

  • Het hele jaar door warm water. Een zonneboiler voorziet je woning het hele jaar door van warm water voor bad, douche, keuken of wasmachine. Als er in de winter even wat minder zonlicht is, wordt dat opgevangen door de bijverwarming.
  • Besparing op kosten voor warmwaterproductie en verwarming, tot 60 procent!
  • Vermindering van de ecologische voetafdruk die je met je gezin achterlaat.
  • Door een zonneboiler te installeren, help je mee om de wereldwijde CO²-uitstoot te verlagen. Dat je het algemeen ecologische belang dient door deze relatief kleine actie is een warme gedachte, toch?

Voorwaarden om een zonneboiler te installeren

Vooraleer je beslist om een zonneboiler aan te schaffen, moet je nagaan of je huis aan enkele voorwaarden voldoet.

  • Is het dak van je huis naar het zuiden gericht? Mooi zo, want dan kunnen de zonnecollectoren hun werk in de beste omstandigheden verrichten.
  • De ideale hellingsgraad van het dak bedraagt 45 procent. Tussen de 30 en 60 procent is ook nog aanvaardbaar voor een maximaal rendement.
  • Belemmering van de lichtinval. Staan er veel bomen rond je oprit of huis? Let dan op, want misschien vallen hun schaduwen op het dak, waardoor de zonnecollectoren niet genoeg zonlicht opvangen.

Meer weten over de installatie van zonneboilers? Neem een kijkje op onze site Het Groene Huis, of kom langs in een van onze showrooms voor vrijblijvend advies.