Energie besparen: 5 tips om minder elektriciteit te verbruiken | Facq
Facq

Energie besparen: 5 tips om minder elektriciteit te verbruiken 

Categorie: Verwarming

Volgend jaar zal een gemiddeld gezin zo’n 250 euro meer betalen voor elektriciteit, want vanaf dan gaat een nieuwe regeling van de regionale en federale overheden van kracht. Die regeling bepaalt dat we vanaf volgend jaar met z’n allen 21 procent btw betalen op elektriciteit, terwijl dat nu slechts 6 procent is. Reden genoeg om ons elektriciteitsverbruik tot het absolute minimum te herleiden. Deze vijf tips om elektriciteit te besparen kun je thuis gemakkelijk toepassen, zonder in te boeten aan comfort!

 

1.     Energie besparen met spaarlampen

Spaarlampen mogen dan iets duurder zijn dan gloeilampen, ze verslinden lang niet zo veel energie. Wist je dat een gloeilamp 95 procent van zijn energie omzet in warmte en slechts 5 procent in licht? Spaarlampen geven dezelfde hoeveelheid licht af als gloeilampen, maar hebben daar vijf keer minder energie voor nodig.

 

2.     Slim wassen en drogen

Gebruik je wasmachine en droogkast enkel tussen 22u en 7u, want dan geldt het nachttarief voor elektriciteit. Was zo veel mogelijk op 30 à 40 graden, want wassen op 60 graden verbruikt dubbel zo veel energie. Mooi weer buiten? Hang je was dan te drogen aan de waslijn. Droogkasten zijn echte energievreters, die tot wel drie keer zo veel energie gebruiken als wasmachines.

 

3.     Stop sluipverbruik

Stand-by-verbruik jaagt je elektriciteitsrekening nodeloos de hoogte in. In veel huishoudens is het aandeel van stand-by-verliezen zelfs aanzienlijk groter dan het elektriciteitsverbruik van apparaten die daadwerkelijk worden gebruikt. Schakel je elektrische apparaten dus altijd volledig uit zodra je ze even niet meer nodig hebt.

 

4.     Kook met het deksel

25 procent energie besparen tijdens het koken, door te koken met het deksel op de pot? Het kan! Met het deksel op de kookpot kun je je dampkap namelijk op een veel lagere stand gebruiken.

 

5.     Piepschuim in de diepvriezer

Is je diepvriezer niet helemaal gevuld? Vul de lege gaten op met piepschuim. Zo moet je diepvriezer minder lucht koelen. Laagje ijs in de diepvriezer? Onmiddellijk verwijderen is de boodschap! Zelfs een dun laagje van 2 millimeter kan je diepvries algauw 10 procent meer elektriciteit doen verbruiken. 

 

#besparen op energiekosten   Share on Google Share on Twitter Share on Facebook

Deel dit artikel op: