Energie besparen? 5 duurzame verwarmingssystemen | Facq
Facq

Energie besparen? 5 duurzame verwarmingssystemen 

Categorie: Verwarming

We hechten almaar meer belang aan duurzaam wonen. We bouwen onze huizen niet alleen opdat ze zo lang mogelijk meegaan, maar we willen ook liefst zo veel mogelijk energie besparen – uiteraard zonder in te boeten aan comfort. Verwarmingskosten maken het grootste deel uit van onze energierekening, maar gelukkig zijn er heel wat duurzame verwarmingssystemen die je kosten aanzienlijk drukken. Dit zijn alvast de vijf meest populaire.

1. Lagetemperatuurverwarming

Met lagetemperatuurverwarming (LTV) kun je je energieverbruik maar liefs 30 procent doen dalen, omdat de aanvoertemperatuur van het water slechts 35 °C à 55 °C is – in tegenstelling tot traditionele verwarming, waarbij de aanvoertemperatuur gewoonlijk tussen 75 °C en 85 °C ligt. Er zijn wel enkele voorwaarden verbonden aan LTV. Zo moet je woning goed geïsoleerd zijn en heb je een LTV-ketel of een warmtepomp nodig. Verder moeten je verwarmingselementen een groot genoeg oppervlak hebben. LT-radiatoren (oversized radiatoren) zijn een optie, maar je kunt ook kiezen voor LT-convectoren of wand-of vloerverwarming.

2. Zonneboiler

Een zonneboiler zet zonne-energie op een duurzame manier om in warm water. Dat houdt een flinke besparing op je energierekening in, want zonne-energie is uiteraard gratis. En er is nog meer goed nieuws, want in sommige gevallen kun je een premie voor je zonneboiler krijgen.

3. Slimme thermostaat

Je gezin heeft ongetwijfeld een vast leefpatroon. Met een slimme, digitale thermostaat kun je je verwarming daar perfect op laten inspelen. Stel voor elke dag van de week het ideale temperatuurscenario in en de digitale thermostaat zorgt voor de meest efficiënte warmtetoevoer. Zo verbruik je minder energie, maar blijft de binnenhuistemperatuur optimaal.

4. Vloerverwarming

Als je je huis verwarmt met vloerverwarming, verbruik je 10 tot 15 procent minder energie dan met gewone radiatoren. Bij vloerverwarming ligt de aanvoertemperatuur van het water namelijk veel lager. Het is wel opletten geblazen met de vloerverwarmingspomp, want oudere pompen (meestal geïnstalleerd voor en tijdens de jaren ’90) zijn echte energieverslinders. Gelukkig zijn de vloerverwarmingspompen van tegenwoordig wel energiezuinig. Je bent zelfs verplicht om een pomp met energielabel A te kiezen.

5. Condensatieketel

Vanaf 26 september 2015 ben je verplicht om een condensatieketel (of hoogrendementsketel) te installeren, zowel bij nieuwbouw als bij een renovatie. En dat is goed nieuws, want een condensatieketel verbruikt minstens 10 procent minder energie dan een gewone boiler. De investering heb je dus algauw terugverdiend. Ook hier kun je in aanmerking komen voor een premie