Een waterverzachter: essentieel in huis! | Facq
Facq

Een waterverzachter: essentieel in huis! 

Categorie: Waterbeheer

 

Op enkele uitzonderingen na is het water dat in België gebruikt wordt hard. Het hoge calciumgehalte in het water is niet schadelijk voor de gezondheid, maar heeft wel een aantal nadelen. Zo verslecht kalkafzetting op de leidingen de prestatie van de toestellen. Een waterverzachter verwijdert de kalk uit het water en helpt zo om de levensduur van je apparaten te verlengen. Maar dat is nog niet alles, waterverzachters hebben nog heel wat andere voordelen. Ontdek ze hier!

 

Hoe werkt een waterverzachter?

Een waterontharder wordt in idealiter net achter de watermeter geplaatst. De meeste waterontharders werken met een ionenuitwisseling: calcium- en magnesiumionen worden in het harde water verwisseld met equivalente natriumionen. De nieuwste generatie waterverzachters hebben, om elektriciteit te besparen, heel wat extra opties zoals een draadloos bedieningspaneel, een verbruiksmeter, automatische desinfectie, een alarm bij defect of gebrek aan zout, …

De troeven van een waterverzachter

Kalksteen hecht zich aan de leidingen en verwarmingselementen van apparaten zoals boilers, wasmachines en vaatwassers. Zelfs als je een schoonmaakmiddel gebruikt om de kalk te verwijderen, is dit vaak niet voldoende.

De waterverzachter voorkomt schade aan je sanitaire installatie en beschermt je toestellen tegen kalk. Naast de verlenging van de levensduur, helpt de waterontharder ook om je servies te sparen en heb je minder waspoeder nodig. Afhankelijk van de hardheid van het water, is het mogelijk om tot 50% te besparen op je energiefactuur.

Tip: kleine apparaten kun je zelf ontkalken met daarvoor geschikte producten of witte azijn. Vergeet niet om ze regelmatig schoon te maken!

Betere hygiëne

Kalkaanslag en corrosie in de leidingen veroorzaken spleten. De aanwezigheid van deze zwakke plekken en het vochtige klimaat versterken de aanwezigheid van bacteriën. Hoe minder kalkaanslag, hoe meer hygiëne en hoe beter de preventie tegen legionella.

Waterontharders van BWT

BWT België is een onderdeel van de BWT-groep, Europees marktleider in waterbehandeling. De BWT-waterontharders zijn gekend om hun kwaliteit en onderscheiden zich van hun concurrenten dankzij een aantal unieke eigenschappen:

  • De waterontharder van BWT heeft een laag zoutverbruik. Hij berekent de dagelijkse waterconsumptie en anticipeert op de hoeveelheid zout die nodig is om door te spoelen.
  • Je kiest zelf wanneer de spoeling (meestal ’s nachts) plaatsvindt.
  • Door middel van de programmatie, zorgt het toestel ervoor dat je altijd zacht water hebt.

Hoe kies je een waterverzachter?

Waterverzachters bestaan in allerlei vormen en maten. Afhankelijk van de noden van je gezin, heb je een andere ontharder nodig. Om de geschikte waterverzachter te kiezen, moet je rekening houden met een aantal factoren: de waterhardheid, het aantal gebruikers, het soort leidingen, het waterverbruik … Om ervoor te zorgen dat je de juiste keuze maakt, is het verstandig om contact op te nemen met een professional. In Het Groene Huis van Facq krijg je de nodige tips om de juiste verzachter aan te schaffen en vind je de waterontharder die binnen je budget past. Meer informatie vind je in een van onze showrooms