Een warmtepomp installeren: een goed idee? | Facq
Facq

Een warmtepomp installeren: een goed idee? 

Categorie: Verwarming

Energiezuinig wonen is vandaag belangrijker dan ooit. Niet alleen het milieu wordt er beter van, ook voor je portemonnee maakt het een wereld van verschil. Goede isolatie is een eerste goede stap om zo weinig mogelijk warmte te verspillen, maar een efficiënte verwarmingsinstallatie is minstens even belangrijk. Er bestaan heel wat energiezuinige verwarmingssystemen, maar vooral warmtepompen winnen de laatste jaren aan populariteit. Is een warmtepomp ook geschikt voor jouw woning? We zetten alle voordelen en voorwaarden op een rijtje.

De voordelen van een warmtepomp

Er zijn vijf goede redenen om voor een warmtepomp te kiezen:

1.      Een warmtepomp is milieuvriendelijk

Een warmtepomp werkt deels op aardgas of elektriciteit, maar haalt driekwart van haar energie uit de natuur. Hoe een warmtepomp werkt? De zon warmt de aarde op. De warmtepomp benut die warmte en zet ze om naar een hogere temperatuur om je centrale verwarming en sanitair water mee op te warmen. En dat is nog niet alles: warmtepompen stoten minder CO uit dan gewone verwarmingsketels – en zelfs minder dan condensatieketels.

2.      Een warmtepomp is betrouwbaar

Omdat een warmtepomp haar energie uit een onuitputtelijke bron haalt, ben je zeker dat je altijd je huis zult kunnen verwarmen. Mits een vakkundige installatie en goed onderhoud gaat een warmtepomp ook algauw 20 jaar mee.

3.      Je spaart er flink wat geld mee uit

Warmtepompen hebben aanzienlijk minder energie nodig dan gewone verwarmingsketels en condensatieketels. Ze hebben een ontzettend hoog rendement – tot wel 30 procent hoger dan condensatieketels. De investering verdien je dus gegarandeerd terug.

4.      Een warmtepomp is veelzijdig

Een gezellig warme woning in de winter en een heerlijk koele woning in de zomer? Sommige warmtepompen kunnen beiden combineren. Comfort troef!

5.      Premies voor je warmtepomp

Netbeheerders, gemeentes en provincies bieden vaak premies voor wie een warmtepomp wil installeren.

Een warmtepomp: ook voor jouw woning?

Warmtepompen zijn zowel geschikt voor nieuwbouwwoningen als bestaande huizen, maar de installatie vergt wel wat voorbereiding. Vooral bij nieuwbouwwoningen is het interessant om je woning zo te laten ontwerpen dat je ze volledig kunt verwarmen met enkel een warmtepomp. Bovendien is een goede isolatie (K40 of minder) cruciaal. Dat laatste geldt ook voor bestaande woningen.

Verschillende soorten warmtepompen

Er bestaan verschillende warmtepompsystemen, maar wellicht is niet elk systeem even geschikt voor jouw woning. Veel hangt bijvoorbeeld af van de bodemsamenstelling en de beschikbare grondoppervlakte. Wil je meer weten? Ontdek  de verschillende soorten warmtepompen