Duurzaam wonen begint bij goed waterbeheer | Facq
Facq

Duurzaam wonen begint bij goed waterbeheer 

Categorie: Waterbeheer

De ecologische voetafdruk: we worden er ons steeds bewuster van. Windenergie, zonne-energie, spaarlampen, elektrische auto’s en fietsen, warmtepompen, passiefhuizen… De mogelijkheden om onze voetafdruk te verkleinen zijn niet meer te tellen. Wist je dat je ook op het vlak van waterverbruik en waterbeheer kunt investeren in duurzaamheid? Wie duurzaam wil wonen, kan mits enkele slimme ingrepen echt het verschil maken.

Duurzaam wonen: regenwaterrecuperatie

Helaas – of gelukkig, het is maar hoe je het bekijkt – leven we in een nat landje. België telt gemiddeld 200 regendagen per jaar. Het zou zonde zijn om al dat regenwater zomaar te laten wegvloeien, toch? Je kunt het regenwater dat op je dak valt, opvangen in een regenwatertank. Zo’n tank helpt je om vele liters water op te vangen om je toilet door te spoelen, je wasmachine te laten draaien, je auto te wassen of je tuin te besproeien.

Let wel op: het is om hygiënische redenen verboden om een verbinding te maken tussen drinkwater en regenwater. Het regenwater dat in de tank terecht komt, moet sowieso gefilterd worden: een goed waterbeheer is de basis voor een duurzame levensstijl.

Waterbehandeling: voor een duurzaam gebruik van de elektrische apparaten in huis

Je boiler, je wasmachine, je koffiezet: je kunt deze toestellen maar beter goed verzorgen, zodat ze lang meegaan. Onzuiverheden in het water kunnen onherstelbare schade veroorzaken, met lekken of verstoppingen tot gevolg. Leidingwater bevat grote hoeveelheden kalk, wat schadelijk is voor je leidingen. Elke millimeter kalkaanslag zorgt bovendien voor 10 procent meer energieverbruik bij het verwarmen van het water.

De oplossing: een waterverzachter

Deze installatie, die je net achter de watermeter plaatst, haalt kalk uit het water door de calcium- en magnesiumionen te vervangen door natriumionen. Zachter water is niet alleen vriendelijker voor je toestellen en leidingen! Wist je dat onthard water ook veel zachter is voor je huid en haar?