Droom je van een inloopdouche? De do’s & don’ts | Facq
Facq

Droom je van een inloopdouche? De do’s & don’ts 

Categorie: Badkamer

Staat er in de badkamer van je dromen een prachtige inloopdouche? Groot gelijk! Het is een pronkstuk in elke badkamer en heeft talloze voordelen. Inloopdouches laten veel meer licht door dan gewone douches en doen zo elke badkamer groter en luxueuzer lijken. Bovendien vormt een inloopdouche één geheel met de badkamer. Het beruchte struikelrandje? Weg ermee! Koude rillingen wanneer je de douche uitstapt? Gedaan ermee! Toch kies je beter niet onbezonnen voor een inloopdouche. We zetten enkele belangrijke do’s en don’ts op een rijtje.

De afmetingen van je inloopdouche

Je inloopdouche maak je zo groot als je zelf wil – of zo groot als je badkamer en afvoerbuizen het toelaten. Om je toch enkele richtlijnen te geven: 1,20 meter in de lengte en 90 centimeter in de breedte zijn de minimale afmetingen om comfortabel te kunnen douchen.

De douchewand

Inloopdouches hebben niet noodzakelijk een douchewand. Wil je toch graag een glazen wand installeren? Kies dan voor glas met een antikalklaag. Je douchewand schoonmaken wordt straks een fluitje van een cent!

De tegels

Uiteraard wil je je badkamer zo groot mogelijk laten lijken. Laat daarom de tegels van je badkamer gewoon doorlopen in je inloopdouche. Je badkamer lijkt dan plots dubbel zo groot. Zorg er natuurlijk wel voor dat de vloer van je inloopdouche antislip is. Vloertegels kun je meestal wel als wandtegels gebruiken, maar andersom wordt doorgaans niet gedaan.

Waterdichtheid

Waterafstotende voegen zijn een must in elke douche. Het is sterk aanbevolen om een waterdichte coating of doek op de vloer en de muren aan te brengen vooraleer je de tegels plaatst. Zo vermijd je vochtproblemen. Tegenwoordig bestaan er ook glazen panelen, natuurstenen panelen en panelen in acryl die je in plaats van tegels kunt gebruiken. De voordelen? Minder naden om te onderhouden en dus ook een meer waterdichte douche.

De inbouwhoogte van je inloopdouche

Omdat de vloer van je inloopdouche op gelijke hoogte ligt met je gewone vloer, moet de afvoerbuis (de sifon) zich diep genoeg onder de vloer bevinden. Sommige afvoersystemen hebben zelfs acht centimeter of meer diepte nodig vooraleer je ze kunt combineren met een inloopdouche.

Maar er bestaat naast een gewone afvoer ook een wandafvoer voor inloopdouches. Door de Sanbloc-wandafvoer krijg je een egale vloer zonder dat vervelende afvoerdeksel. Het voelt aangenaam en is makkelijk in onderhoud. Daarnaast kan er door de egale vloer vloerverwarming worden geplaatst. Kies je voor deze optie, dan hoef je helemaal geen rekening te houden met de inbouwhoogte van je afvoer. Alleen maar voordelen!

Toch maar een gewone douchebak?

Wat als je betonnen dekvloer niet diep genoeg is voor een inloopdouche? Dan kun je eventueel enkele centimeters van de dekvloer wegschrapen, maar alleen als je dekvloer uit uitvulchape bestaat. Als je dekvloer daarentegen uit drukchape bestaat, maakt hij deel uit van de constructie die je vloer draagt en is afblijven de boodschap. 

#badkamer inrichten #douche systeem #douche   Share on Google Share on Twitter Share on Facebook

Deel dit artikel op: