Draait jouw verwarmingsketel op volle toeren? Zo bespaar je energie | Facq
Facq

Draait jouw verwarmingsketel op volle toeren? Zo bespaar je energie 

Categorie: Verwarming

Energie besparen staat vandaag heel hoog op de agenda. Dat is niet zomaar, want naast energiezuinig leven, steek je er jaarlijks ook aardig wat centen mee in je zak. Tijdens de winter lopen de kosten dan ook nog eens hoog op, aangezien je meer moet verwarmen dan tijdens de zomerperiode. Wij zorgen er alvast voor dat je de energiebesparing in je portemonnee voelt en niet in je huis!

Vervang je verwarmingsketel tijdig

Is je verwarmingsinstallatie ouder dan twintig jaar? Dan is het aan te raden om in een nieuwe verwarmingsketel te investeren. Als je een nieuwe ketel koopt, win je het bedrag op termijn terug omdat je minder energie verbruikt. Je kiest het best voor een condensatieketel. Hou er daarnaast rekening mee dat je je ketel tijdig laat onderhouden. Gebruik je aardgas? Dan moet je om de twee jaar je ketel een onderhoudsbeurt geven. Heb je een verwarmingsketel op stookolie? Dan moet je hem jaarlijks onderhouden.

Zorg voor een goeie luchtcirculatie

Het is belangrijk om goed te ventileren. Verlucht je woning twee maal per dag gedurende vijf minuten en draai je thermostatische kranen volledig dicht. Let er natuurlijk op dat je je ramen en deuren niet de hele dag laat openstaan, want zo zul je uiteindelijk geen energie besparen. Hou daarnaast de luchtvochtigheid op peil door waterbakjes aan je radiatoren te hangen.

Bespaar energie met een degelijke isolatie

Isolatie is ook onmisbaar om energie te besparen. Zorg ervoor dat je muren, de leidingen van je verwarming, je ramen en je dak goed geïsoleerd zijn. Daarnaast spaar je ook energie uit door kieren en spleten af te dekken met tochtstrips. Heb je gordijnen? Ook dat zijn isolators. Sluit ze enkel ’s avonds, want overdag kun je genieten van gratis warmte van de zon.

Reflecterende radiatorfolie

Breng aan de achterzijde van je radiatoren radiatorfolie aan. Op die manier vermijd je dat er warmte langs de achterzijde van je radiatoren verloren gaat.